2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A hadsereg mellett egészségügyi dolgozókra is szükség van

2015. augusztus 28., péntek 10:22, frissítve: péntek 11:20

A hadsereg bevetése nem feltétlen jelent megoldást, egészségügyi dolgozók képzésére is szükség van – hangzott el azon a pécsi konferencián, amelyet a migrációs egészségüggyel kapcsolatosan tartanak a napokban a baranyai megyeszékhelyen. Az Európai Közegészségügyi Társaság egyik vezetője elmondta: egészségügyi munkásokra és szociális dolgozókra is szükség van, hogy kezelni tudják a kialakult helyzetet. Pécsett jövőre indulhat el egy Európában is egyedülálló mesterképzés, amely migránsok ellátásában segíthet.

Pécsett jellemzően néhány órát töltenek átutazóban a bevándorlók. Egy 16 éves afgán fiú azt mondta, nincs célállomása, úgy gondolja, Magyarországon is boldogulna. „Dolgozni szeretnék itt, mert úgy gondolom, minden körülmény adott hozzá, hogy itt is megéljünk a családommal.”

A menekülthullámra az egészségügyben is fel kell készülni – hangzott el a migrációról rendezett pécsi szakmai konferencián. Az Európai Közegészségügyi Társaság illetékese szerint katonák helyett nővérekre lenne inkább szükség. „Nem hiszem, hogy a hadsereg olyan jól fel lenne szerelve, hogy segíteni tudjon a bevándorlóknak, mindenképpen egészségügyi munkásokra, szociális dolgozókra van szükség, és rajtuk kívül még rengeteg egészségügyben dolgozóra” – mondta Allan Krasnick professzor.

Pécsett a migráció kezelésére készítenének fel egészségügyi szakembereket egy angol nyelvű kurzuson, a képzés jövőre indulhat. „Ez a képzés nem azonnali megoldás, ennek az eredménye azt gondolom, 3-4-5 év múlva fog megmutatkozni, azonban én azt is gondolom, hogy ez a migrációs probléma sajnálatos módon tartós lesz az elkövetkező évtizedben egészen biztosan kisebb-nagyobb mértékben, de az Európai Unió célterülete lesz az észak-afrikai és közel-keleti migrációnak” – véli Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem dékánja.


A hallgatóknak – egyebek mellett – járványügyi, közegészségügyi, foglalkozás-egészségügyi és mentálhigiéniai ismereteket oktatnának.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!