2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

A gyógyszerészek segíthetnek az orvoshiányon

Hír TV

2018. május 6., vasárnap 10:48, frissítve: vasárnap 19:47

A gyógyszerészek menthetik meg az egészségügyi alapellátást, az ő bevonásuk segíthet az orvoshiány miatti problémákon. A gyógyszeripar éves expóján ezért a gyógyszerész-gondozás bevezetését sürgették az iparági szereplők. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a gyógyszertámogatásra szánt állami forrás emelését kérik az új kormánytól.

„Vércukorszint-mérés, terhességi tesztvizsgálatok, vérnyomás-mérés, dohányzásról leszoktató programok, vakcinációban való aktív részvétel” – a Hungaropharma vezérigazgatója hosszan sorolta azokat a napi egészségügyi feladatokat, amelyeket Európa több országában évek óta gyógyszerészek is elvégezhetnek. Magyarországon még csak idén jelent meg az első olyan iránymutatás, amely négy kórkép esetében tanácsadást ír elő a gyógyszerészek számára.

„Nagyon fontos lenne, hogy azok az irányelvek, amikből négy megjelent most márciusban, azok szaporodjanak, az egészségügyi kormányzat segítségével kialakításra kerüljön egy olyan finanszírozási rendszer, ami működőképessé teszi a gyógyszerészi gondozást, ezzel hozzájárulva azoknak a mutatóknak a javításához, amik sajnos a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás miatt továbbra is inkább romlani fognak, mint javulni” – tette hozzá Feller Antal.

Az idei gyógyszeripari expo szakmai kerekasztal-beszélgetésén elhangzott: be kell vonni az alapellátásba a gyógyszerészeket. Ez azért is elengedhetetlen, mert majdnem minden második háziorvos 60 évnél idősebb és a társadalom is öregszik, emiatt pedig egyre több a beteg. Azt még a Hír TV-nek nyilatkozó egészségügyi közgazdász sem merte megbecsülni, hány milliárd forint plusz forrás kellene a gyógyszerészi gondozás bevezetéséhez.

„A tartalmát kellene a gyógyszerészi gondozásnak megfogalmazni, és az ehhez kapcsolódó finanszírozás utána könnyen kalkulálható és számítható. Reálisan ez a 2019-es költségvetésben nem vezethető be, de elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy 2020-ra ezt az ország elkészítse” – mondta Bodrogi József.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is megfogalmazta javaslatait az új kormánynak. A gyógyszeripart terhelő, válságban bevezetett különadók csökkentése mellett azt kérik, hogy az új gyógyszerek bevezetését ne akadályozzák.

„Míg Csehországban vagy Szlovákiában átlagosan 160-180 nap alatt sikerül egy új készítményt befogadni, ez Magyarországon lényegesen nagyobb. Vannak olyan készítmények, amelyek több mint 3 éve várakoznak a befogadásra. A legutolsó nagyobb befogadási kör 2016 végén történt meg és ezért van az, hogy ma már több mint 70 új gyógyszer, illetve indikáció vár társadalmi biztosítási támogatásra” – nyilatkozta Holchacker Péter, az egyesület igazgatója.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a gyógyszerek közfinanszírozását is emelni kell Magyarországon, mert az állam által kifizetett támogatási összeg a visegrádi országok átlagát sem éri el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!