2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A földet és a magot kapják, a termést pedig vihetik

Hír TV

2018. június 30., szombat 13:43, frissítve: szombat 13:48

Saját maguknak termelnek zöldséget önkormányzati területen az Élelmiszer-lavina program résztvevői. A cél, hogy olyanok is bekapcsolódjanak a mezőgazdasági munkába, akiknek nincs kertje megtermelni a zöldségeket. A földet és a szerszámot az önkormányzat biztosítja, a termés a gazdálkodóké lesz.

Az uborka már terem, és a borsó is hamarosan beérik. A Borsod megyei Csincsén három hektár önkormányzati területen termesztenek zöldségeket. A növényeket munkaidő után, napi egy-két órában az Élelmiszer-lavina program résztvevői gondozzák.

A hatszáz lakosú falu 2016 óta vesz részt a Civil Iránytű Alapítvány és egy vezető élelmiszeripari cég közös programjában. A vállalat által felajánlott vetőmagot az alapítvány osztja szét a pályázó önkormányzatok, oktatási intézmények, és civilszervezetek között. A zöldségeket a programban részt vevők művelik, a termés pedig a sajátjuk, vagy az éppen rászoruló családoké lesz. A cél nemcsak az, hogy élelmiszert biztosítsanak az embereknek, hanem hogy a növények gondozása közben elsajátított tudást később otthon is kamatoztassák.

Csincse 2016 óta vesz részt az Élelmiszer-lavina programban. Akkor 1300 kilogramm burgonyát, és több száz kiló egyéb zöldséget osztottak ki a jelentkezők között. Idén is hasonló mennyiséggel számolnak. A település polgármestere, Lőrincz Imre Attila a Hír TV-nek nyilatkozva kiemelte: a program azért is fontos, mert ezáltal az is hozzájuthat a kívánt mennyiségű terményekhez, akinek nincs lehetősége, hogy magának megtermelje.

Az idei Élelmiszer-lavina programban összesen 34 önkormányzat, civil szervezet, és oktatási intézmény kapott vetőmagokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!