2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A földalapkezelőhöz kerülnek a nemzeti parkok

2015. április 28., kedd 12:30, frissítve: szerda 11:18

Elfogadta a parlament az állami földek egységes kezeléséről szóló törvényt. A nemzeti parkok földjeinek hasznosítása így a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez került. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átdolgozott törvényjavaslatára 110 képviselő szavazott igennel, 57-en pedig nemmel. Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet. A szavazás alatt az LMP a nemzeti parkok neveivel ellátott táblákkal tiltakozott.

„Ellenzéki hangulatkeltés zajlik a nemzeti parki földek körül, hiszen azok is állami földek” – mondta a földművelésügyi miniszter a földvagyonról szóló törvény módosításának megszavazása után. „Nem befolyásolja a védelmi helyzetét, a védelem állapotát, természetvédelemnek az állapotát, a természetvédelem szintjét az, hogy döntően egy állami nyilvántartási intézkedés eredményeként a nemzeti földalap fog ezekkel a földekkel kapcsolatban az államot képviselő teendőket ellátni. Tehát a nemzeti parkoknak a természetvédelmi feladata, a bevételei, a funkciója egyáltalán nem sérül attól, hogy egy másfajta nyilvántartási rendszerben lesznek ezek a földek” – tette hozzá a tárcavezető.

Sallai: Elválhat az ocsú a búzától

A voksolás alatt az LMP a nemzeti parkok neveivel ellátott táblákkal tiltakozott. A jogszabályt végül kormánypárti szavazatokkal fogadták el, a fideszesek közül egyedül Bencsik János nyomott nemet.

„Ennek a jogszabálynak a parlamenti elfogadása lehetőséget teremt arra, hogy akkor most elváljék az ocsú a búzától” – Az LMP alkotmányossági vétót kér államfőtől, Sallai R. Benedek egy Fidesz-pólót viselő, életnagyságú plüssbárányt tartva úgy fogalmazott: most a köztársasági elnök megmutathatja, mennyire környezettudatos. Az ökopárt országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy a változtatást egyetlen szakmai szervezet sem támogatta.

– Alkotmányossági vétó intézményének alkalmazását várjuk el Áder János köztársasági elnöktől, és azt szeretnénk, hogy ne pártkatonaként működjön, hanem próbálja meg azt a tisztséget megtestesíteni, ami a tisztséggel jár: a nemzeti egységet, a nemzetben való gondolkozást, a jövő generációkért való felelősséget. És ez a fajta felelősség határozza meg a döntését akkor, amikor elgondolkozik ennek a jogszabálynak az aláírásáról – fogalmazott az LMP-s képviselő.

MSZP: a földdel tarják sakkban a vidéket

A szocialisták erősebb civil kontrollt szeretnének, ezért egyeztetésre hívják a természetvédelmi civil szervezeteket. „A Fidesz megásta a nemzeti parkok sírját. Hiszen nem másról van szó, minthogy a Fidesz a földdel tartja sakkban, zsarolja a vidéken élő embereket. Hiszen a földpályázatok jelentős részénél helyi, kiválasztott kiskirályoknak játsszák át a földet, és nekik kiszolgáltatott a vidék népe, ők döntik el, hogy kinek van megélhetése és kinek nincs. És aki nem idomul, az mehet cselédnek, mehet a közmunkába” – vélekedett Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint a kétharmad megroppanása csak lassította a földügyben zajló káros folyamatokat. „A gyalázatos földforgalmi törvény elfogadását követően majdnem bekövetkezett egy újabb fejezet, amely a magyar földek kiárusítását, kijátszását, ismerősi körökhöz való átjátszását tette volna lehetővé, mindezt szerencsére a kétharmad megroppanása látszólag és időlegesen, de legalábbis teljes körben megakadályozta” – mondta Z. Kárpát Dániel.

A Liberálisok szerint alkotmányellenes és a jogállamiság elveit sérti, hogy a kormány úgy terjesztette a parlament elé az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, hogy abból kivette a kétharmados részeket. Fodor Gábor is arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Igen a vasárnapi boltzár kiterjesztésére

Tovább szigorodik a vasárnapi nyitva tartás, a törvénytervezet kiterjesztését is megszavazták a parlamentben. A módosítás értelmében már a világörökségi területeken sem nyithatnak ki az üzletek a hét utolsó napján. A többi napon ugyanakkor reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithatnak a boltok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!