2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A fideszesek egy része szerint is kirívó a korrupció

Hír TV

2018. április 2., hétfő 14:24, frissítve: hétfő 15:46

A fideszes szavazók mintegy harmada szerint is kirívó a korrupció mértéke Magyarországon. A Republikon Intézet március elején végzett kutatása pártpreferenciák szerint kérdezte az embereket a visszaélések jelenlegi rendszeréről. A kutatók szerint abból, hogy ez a jól meghatározható tábor a kormány gyakorlatának bizonyos részével nem ért egyet, még nem következik az, hogy el is hagyja a pártot.

A Republikon Intézet kutatása során kiderült: a kormánypárti szavazók 59 százaléka gondolja úgy, hogy a korrupcióban érintett személyek érdemtelenül gazdagodtak meg. Sőt, még a kormánypárti válaszadók csaknem harmada szerint fideszes kapcsolat nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani Magyarországon.

A kutatók úgy látják: attól, hogy egy kormánypárti szavazó elégedetlen a Fidesszel, még nem biztos, hogy szavazni sem fog a pártra. „Ők azok a szavazók, akik pont a korrupciós és más ügyek miatt bizonytalanok a Fideszre szavazásban, de benne vannak azok is, akik leginkább taktikai alapon szavaznak a Fideszre, vélhetően nem szeretik az ellenzéki pártokat, a Fidesz támogatottságában gyakran benne van ez is. Még ha valaki elégedetlen is a kormányzat politikájának bizonyos elemeivel, azt gondolja, hogy a Jobbik vagy a baloldal rosszabb lenne számára” – összegzett Tóth Csaba, az intézet stratégiai igazgatója.

A közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezet által végzett kimutatások arra utalnak, hogy az emberek nem pártpolitikai kérdésnek tekintik a korrupciót.

„A korrupció az ellenzéki perspektívából nézve szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy az emberek az ellenzékre szavazzanak. Azért nem elégséges, mert az emberek Magyarországon legalábbis úgy gondolkoznak, hogy a korrupció tulajdonképpen kormányfüggetlen, tehát kormányok jöhetnek, mehetnek, a korrupció marad” – vélekedett Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A szervezet kimutatása szerint Magyarország az EU második legkorruptabb állama Bulgária után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!