2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

A fémtolvajoktól nem kell félteni a kerítést

2015. július 26., vasárnap 17:20, frissítve: kedd 16:44

Nem kell attól tartani, hogy fémkereskedők lopnák el a szerb határra tervezett kerítést – mondták a Hír TV által megkérdezett szakértők, és hasonlóan fogalmazott Ásotthalom jobbikos polgármestere is. Orbán Viktor pedig szombaton Tusnádfürdőn azt mondta: ő is hallotta, hogy egyesek azzal tréfálkoznak, hogy drótvágó kiskereskedéseket nyitnak a határ mentén, a miniszterelnök azonban ezt marhaságnak és magyaros tréfának nevezte.

A hónap közepén mutatta be a nyilvánosságnak a magyar–szerb határon épülő biztonsági kerítés mintaszakaszát a honvédelmi- és a belügyminiszter. A 175 kilométer hosszú határzár horganyzott vasból épül, a könnyen járható szakaszokon közel négy méter magasan. A Szerbia felől érkező bevándorlókat nyilakkal és feliratokkal igazítják majd útba – mondta a miniszterelnök Tusnádfürdőn.

„A kerítés hatékonyságáról – mert a magyar aztán viccben nem ismer tréfát – már mindenféle véleményeket lehet olvasni, azt találgatják, kik fognak drótvágó kiskereskedéseket nyitni a határnál. Minden van itt, úgy, ahogy ez egy magyar szubkultúrától elvárható, de a marháskodást félretéve a helyzet úgy fest, hogy az ilyen súlyú kérdések előtt a kormány tanulmányozni szokta azoknak a példáit, akik már előzőleg hasonló megoldásokat választottak, és a mi tudásunk az, hogy 1/6-ára 1/7-ére csökken azonnal egy ilyen fizikai határzár felállítását követően az illegális határátlépések száma” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szakértők szerint a fémtolvajoktól nem kell félteni az új vasfüggönyt. Nem éri meg a kockázatot, egy kiló vas 30 és 60 forint között mozog, míg a réz kilójáért 1200 forintot is megadnak a kereskedők.

„A legális fémkereskedők telephelyein ezek a kerítéselemek nem bukkanhatnak föl” – ezt már a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének ügyvezetője mondta. A biztonsági kerítés darabjai legfeljebb a feketepiacon találhatnak gazdára. „Amikor egy fémkereskedő átvesz egy hulladékot, akár magánszemélytől, akár egy vállalkozástól, akkor rögzítenie kell a leadónak a nevét, a személyi igazolvány számát, vagy a személyi azonosításra alkalmas dokumentumoknak a számát, a cégnek a nevét, hogyha vállalkozással adja el, hogy pontosan milyen hulladékot adtak le és melyik nap. Ezt naponta le is kell jelenteni a NAV felé elektronikus úton. Ugye ezt folyamatosan tudják követni a NAV-nál, hogyha megjelennének ezek a piacon. A leadó akár másnap felderíthető volna” – fogalmazott Sárosi Eszter.

Ásotthalom jobbikos polgármestere sem tart a kerítés megrongálásától. „Ásotthalmon a közbiztonság kiemelten jó, statisztikailag és egyébként a valóságban is. Így aztán számunkra közbiztonsági és közegészségügyi és minden egyéb szempontból kockázatot csak a Szerbia felől érkezők jelentettek eddig” – nyilatkozta Toroczkai László.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn azt is bejelentette, hogy a kerítésnek a tervezettnél gyorsabban, augusztus 31-éig el kell készülnie. Az eredeti határidő november vége volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!