2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

„A Facebookon zajlik a kampány egy jelentős része”

Hír TV

2018. március 31., szombat 12:46, frissítve: szombat 17:28

Átalakult a választási kampány, a politikusok nagy része az interneten akarja elérni a választókat. A szakértő szerint a pártoknak megéri költeni az internetes hirdetésekre, bár azt még nem tudni, hány szavazatot hoz ez a jelölteknek. A politikusok közül egyébként Orbán Viktor és Vona Gábor Facebook-oldala a legnépszerűbb.

Orbán Viktor úttörőnek számít a hazai politikusok között a közösségi média használatában. KSH szerint a Facebookon 5,8 millió a magyar felhasználó, így érthető hogy a pártok ezt a közösséget is megcélozzák az üzeneteikkel. Orbán Viktor mellett Vona Gábor oldala a legnépszerűbb több mint félmillió követővel, de a többi párt miniszterelnök-jelöltjének is tömeges rajongótábora van.

A Facebookra emlékezetes videóval szállt be az online térbe Lázár János. Mostanra az egyik legaktívabb hazai politikus lett a közösségi oldalon. „Új eszközök jelentek meg, a Facebooknak ilyen típusú kampányszerepe nem volt, mint ahogy most van. ott következmények, név és felelősségvállalás nélkül lehet bárkiről bármit terjeszteni, ez zajlik” – mondta a miniszter.

Nem mindenki ennyire felkészült az új trendekből: a fideszes Boldog István legutóbb egyszerűen csak arról töltött fel videót, hogy a plakátjait helyezi ki, vagy éppen kenyeret vásárol.

Az elemzők szerint az online média a politikai kampányok egyik legfontosabb pillére lett. „Látva, hogy a pártok mekkora pénzeket fordítanak ezekre a hirdetésekre – amelyeket nagyon érzékenyen be lehet állítani –, hogy kinek jelenjen meg, elvitathatatlan annak a szerepe, ami ma a Facebookon zajlik. Hogy hogyan lehet ezt szavazatok szintjén forintosítani, ezt ma nem nagyon lehet megállapítani. De aki a Facebookon jól halad, erősen jelen van, mondjuk a Jobbik, Együtt, DK, a világában, egyértelművé tette, hogy a Facebookon zajlik a kampány egy jelentős része” – fogalmazott Böcskei Balázs.

Kormánypárti hirdetés a legnagyobb videómegosztó oldalon, akár a gyerekeknek szánt videók előtt is megjelenhetnek a migránsokkal riogató fideszes reklámok. A Hír TV-nek nyilatkozó médiakutató úgy látja, egyre több hasonló tartalommal lehet találkozni az online médiában. „Ez mindenféleképpen nagyon súlyos eset. Akkor, amikor egyébként nem valós hírek jelennek meg, hanem időben, térben korábbi események – és a videók esetében erről szó van – tehát korábbi események hírként való tálalásáról. Ezek a hirdetések futnak most különböző digitális platformokon” – vélekedett Urbán Ágnes.

A szocialisták EP-képviselője közben tiltott pártfinanszírozást emleget. Az állami tévé ugyanis közpénzből reklámozza az interneten a miniszterelnök március 15-i beszédének egy részletét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!