2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

A DK-val egyeztettek az ellenzéki delegációk

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 17:58, frissítve: vasárnap 21:00

Folytatnák az egyeztetést – ennyi derült ki az MSZP, a DK és az LMP mai tárgyalásán. Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc is hiányolta a Jobbikot, de szerintük a jobboldali ellenzéki párt nélkül is létrejöhet olyan koordináció, amellyel leválthatják a kormányt. Az LMP holnap a Jobbikkal egyeztet.

Az LMP delegációja érkezett elsőként vasárnap délután a demokratikus koalíció irodájába. Gyurcsány Ferenc meghívására az esetleges választási összefogásról jöttek egyeztetni.

– Kormányváltást szeretnénk ebben az országban, és többé nem akarok olyan hivatalban lévő minisztert, aki fenyegeti az ország nagy részét – fogalmazott Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje.

Az egyeztetésre a szocialisták is időben érkeztek, miniszterelnök-jelöltjük előzetesen szűkszavúan nyilatkozott.

– Mit várnak a mai egyeztetéstől?
– Eredményes tárgyalást.
– Ön szerint lesz megállapodás a 106 egyéni körzetről?
– Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb igen – válaszolta Karácsony Gergely.

A megbeszélésre a Jobbik is meghívást kapott, ám ők korábban jelezték: nem mennek el. A végül alig egy órás tárgyalást követően a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt, hogy a Jobbik nélkül is leváltható a kormány.

– Az LMP, az MSZP-P és a DK szavazói együtt elegendő helyen képesek megverni egyeztetett indulás esetén a Fideszt ahhoz, hogy a Fideszt kisebbségbe szorítsuk. Ezt tartjuk tehát kulcskérdésnek – mondta Gyurcsány Ferenc.

Karácsony Gergely szerint fontos lépés volt ez az első megbeszélés, annak érdekében, hogy a választók számára érthető együttműködés alakulhasson ki.

– Arra kértük a jelenlévő pártokat, hogy a ma a tárgyalóasztalhoz ülő felek folytassák az egyeztetéseket a későbbiekben, és minél előbb meg tudjuk azt oldani, hogy a lehető legtöbb választókerületben világos jelzést adjunk az embereknek, hogy ki az esélyes jelölt – reagált az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Szél Bernadett nem a DK irodájában, hanem az utcán értékelte a baloldali pártok találkozóját. Az LMP miniszterelnök-jelöltje nem osztja azt az álláspontot, hogy a Jobbik nélkül lehet kormányt váltani.

– Azért egy dolgot szeretnék leszögezni: hogy ha tényleg azt gondolják, hogy csak balról lehet váltani az Orbán kormányt, akkor nem biztos, hogy azt kellett volna ráírni az óriásplakátokra, hogy kormányváltás. És ez nem derült volna ki, ha ma nem jövünk ide. Ugyanis a színpadon ennek ellenkezője hangzott el, hogy a Jobbikkal együttműködnek. Mi abban a reményben jöttünk ide, hogy ez így van, és volt egy halvány reményünk hogy a Jobbik esetleg itt lesz, ez nem valósult meg, de ilyen szempontból azt tudom mondani, hogy a helyzet az tisztult, és a választópolgároknak joga van hozzá, hogy tisztán lássanak – jelentette ki Szél Bernadett.

Az LMP vezetése hétfőn tárgyal a Jobbikkal az esetleges választási koordinációról. Ezt követően kedden dönt a párt elnöksége arról, hogyan és kivel folytassák az egyeztetéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!