2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A devizahitelekről vitáztak a Parlamentben

Hír TV

2017. november 6., hétfő 19:20, frissítve: hétfő 20:32

Hét év sem volt elég a Fidesznek, hogy megoldja a devizahitelesek problémáját – mondták az LMP és a Jobbik képviselői.

A kormány és a Fidesz képviselője is a devizakölcsönök leállítását és a forintosítást dicsérték. Az MSZP képviselői nem mentek el a vitára.

Az LMP és a Jobbik kezdeményezésére tartott vitanapot a devizakárosultak helyzetéről a parlament. A kormány képviseletében Völner Pál azt mondta: már 2010-ben megkezdték a probléma megoldását.

„A forintosítás a legjobb időben történt, hiszen minden adott volt, hogy a forintosítás érdemi kockázatok nélkül megtörténhessen. A Kúria jogegységi döntése a gazdaság sebezhetőségének döntése, a jegybanki alapkamat alacsony mértéke mind elősegítették, hogy a forintosításra sor kerülhessen, annak pozitív hatása folyamatosan érvényesülhessen” – mondta az államtitkár.

Az LMP-s Szél Bernadett szerint az ország vezetőit egyáltalán nem érdekli egy olyan országos probléma, ami miatt a vita közben is tüntettek a parlament előtt.

„A fideszes 7 év alatt miért nem tudták ezt a problémát megoldani? Mert ha megoldották volna ezt a problémát, akkor nem lenne tüntetés, és ezek az emberek nem itt ülnének, hanem ott ülnének, ez a helyzet, tisztelt államtitkár úr, államtitkár úr, államtitkár úr, és egyébként hol vannak a miniszterek, hol vannak ilyenkor, amikor a magyar Országgyűlés egy ilyen ügyről tárgyal. Jöjjön be az összes, jöjjön be a miniszterelnök, és mondja el a véleményét a kérdésben” – mondta az LMP társelnöke.

A Fidesz részéről Bánki Erik vett részt a vitában, aki azt hangoztatta, hogy a baloldal bűne a devizahitelezés, míg a kormányváltás után ők megszüntették a nap forintalapú kölcsönöket.

„Egyértelmű volt, hogy az eddigi gyakorlatnak véget kell vetni, ezért első lépésben lehetetlenné tettük, hogy a bankok tovább folytassák a devizahitelezés tevékenységét a lakosság irányába, és ennek köszönhetően megállt a lakossági hitelállomány növekedése” – szólalt fel a képviselő.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel viszont arra emlékeztetett, hogy az első devizahiteleket még a Fidesz-kormány idején, 2001-ben vették fel az emberek, és később ellenzékben sem tiltakoztak ellene Orbán Viktorék.

„Hol voltak a Fidesz harcos ellenzéki felszólalásai? Hol voltak a Németh Szilárd által szervezett tüntetések a devizahitel-károsultak érdekében? Amikor az a szemét Gyurcsány–Bajnai-kormány engedte felfutni a hiteleket, Önök már látták a bajt, hiszen Svájcból is figyelmeztették önöket, hol voltak az önök harcos kiállásai? Nincsenek itt, a jegyzőkönyvekben. Nincsenek parlamenti felszólalásaik a témában” – mondta Z. Kárpát Dániel.

A KDNP vezérszónoka beszédében a korábbi pénzügyi felügyelet felelősségét hangoztatta, amiért nem hívták fel a figyelmet a devizahitelek kockázataira. Az MSZP képviselői nem mentek el az ülésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!