2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A demográfiai program nem az, hogy „akkor a nők kezdjenek el szülni”

Hír TV

2018. június 6., szerda 23:59

Az adókedvezmény és a nagycsaládosok anyagi támogatása nem hoz hosszú távú megoldást a demográfiai válságra, az elmúlt évek tapasztalata szerint. Az egyik civil szervezet szociológusok, szülészek, történészek és gyerekjogi szakemberek bevonásával igyekezett vizsgálni a népességfogyás problémáját. Jóllehet, a világ más részein épp a túlnépesedés okoz gondokat.

„A Miniszterelnök úr világosan fogalmazott, 2030-ra azt szeretné elérni a kormány, hogy 30 ezerrel nőjön a magyar lakosságnak a száma, tehát 2030-ra növekedést kell produkálni” – jelentette ki korábban Németh Szilárd. Már a kampányban megpendítette a Fidesz a demográfiai súlypontú kormányzásról szóló terveket.

Majd az újabb kétharmados győzelem után Orbán Viktor kijelentette: átfogó megállapodást kötne a magyar nőkkel a népességfogyás megállítására.

„Azt látjuk, hogy ez hangsúlyeltolódás, hogy a kormány most ennyire a demográfiára koncentrál, de ezt nem lehet leegyszerűsíteni arra, hogy akkor a nők kezdjenek el szülni” – jelentette ki Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféra projektjének vezetője.

Az egyik civil szervezet szakmai konferenciát szervezett, hogy tucatnyi előadóval közösen segítsenek kiegészíteni a kormány családpolitikáját.

„Azokban az országokban, ahol elősegíti a szociálpolitika a nőknek a munkahelyi előmenetelét és elhelyezkedését ez egy nagyon fontos tényező abban, hogy vállaljanak második gyerek vagy egyáltalán bevállalják az első gyereket is” – fogalmazott  Szikra Dorottya, az MTA szociálpolitikusa.

A többgyermekes családmodell szempontjából az sem mindegy, milyen az alapellátás vagy, hogy hogyan működnek a szülészetek.  „Különösen az első szüléssel kapcsolatos élmény az befolyásolja jelentősen a későbbi szülések élményét. Az a helyzet, hogy milyen kultúrában, milyen érzeteket kiváltva történik meg a szülés, az jelentős demográfiai hatással bír, és itt mondanám el, hogy Magyarországon ilyen szempontból az otthon szülés vagy a kórházi természetes szülés választása nem evidens” – ismertette a Kórházszövetség elnökhelyettese, Velkey György.

A szolgáltatások fejlesztése mellett az oktatási rendszert is ideje átalakítani - vallja a TASZ által meghívott alapítványi iskola vezetője.

„Azok a szülők, akik ma beviszik az iskolába a gyereket az egy gyereküket és azon gondolkoznak, hogy legyen-e még egy gyerekük és azt látják, hogy az iskola egy ellenfél, egy hatóság, egy olyan közeg, ahol bántják őket, akkor nyilván még kevésbé lesznek hajlandóak még egy, két vagy több gyerek vállalására” – jelentette ki Niedermüller Anna oktatási szakértő.

Magyarországon 10 házasságból 6 válással végződik, a népességszám pedig évtizedek óta csökken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!