2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

A Corvinus mindenben együttműködik a hatóságokkal

2015. március 30., hétfő 19:54, frissítve: kedd 07:45

Kitérő választ adott a felsőoktatási államtitkár és a rektor is a Budapesti Corvinus Egyetemen feltárt pénzügyi visszaélésekre vonatkozó kérdésekre. A rendőrség megerősítette azt a sajtóhírt, hogy sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával nyomoz.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tavaly nyáron tett feljelentést a Corvinus Egyetem 2009 és 2012 közötti gazdálkodása miatt. „Három esetben hűtlen kezelés, két esetben sikkasztás, egy esetben pedig csalás ismeretlen tettes, ismeretlen tettesek ellen, valamennyi feljelentés esetében a nyomozást elrendelték” – tudatta Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke.

Idén februárban pedig egy Fidesz-tag fordult a hatóságokhoz, aki beadványában – egyebek mellett – az Állami Számvevőszék vizsgálatára hivatkozott. Számításai szerint az egyetemet ért kár bőven meghaladja a százmillió forintot. „Hozzávetőlegesen olyan 132 millió forintról lehet szó, ezek egyrészt informatikai pályázatokkal kapcsolatosak, másrészt pedig valóban korábbi munkavállalók, főigazgató, illetve főtitkárnak az ügyeiben tettem bejelentést” – nyilatkozta Tényi István, az V. kerületi Fidesz tagja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente vizsgálja az egyetemek gazdálkodását.
Palkovics László felsőoktatási államtitkár így nyilatkozott erről:

– Az nem derült ki, hogy Mészáros Tamás korábbi rektor, illetve a gazdasági főigazgató 29 milliós végkielégítést kapott, majd utána két nappal visszafoglalkoztatták őket, ez nem derült ki az Emmi vizsgálataiból?
– De. Ez kiderült a Kehi vizsgálataiból, és azt gondolom, hogy ennek az eredménye látszik, emiatt tettek például a rendőrségi feljelentést.
– Ön tudott ezekről a visszafoglalkoztatásokról?
– Természetesen tudtunk róla, hiszen a Kehi ezeket feltárta.
– És akkor önök miért nem léptek?
– Léptünk. De hát pont ezt mondom..., hogy a Kehi-vizsgálatnak az eredményei alapján rendőrségi feljelentések történtek, illetve az Emmi vizsgálatokat rendelt el.
– De azt a Kehi tette, és nem önök…
– Igen.

A korábbi rektor, Mészáros Tamás 2012. januárjában, a volt gazdasági főigazgató pedig 2012 márciusában ment nyugdíjba.

– Ön volt a rektor már, amikor ez megtörtént...
– Abban az időpontban, amit ön említett, 2012. január 1-től, valóban én voltam a rektor.
– Őket pedig január végén foglalkoztatták vissza, ez nem igaz?
– Bizonyára így történt, ezekről a kérdésekről, ismétlem magamat, pontos információkat majd a maga idejében nagyon szívesen adok.
– Vissza kell fizetniük ezt a 29 milliót, ön visszafizettetné velük?
– Folyamatban lévő ügyekről nem szeretnék nyilatkozni 

Nyilatkozta Rostoványi Zsolt rektor.

A Corvinus Egyetem minden szükséges adatot és információt átadott a nyomozó hatóságoknak – olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!