2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A civileket, az önkormányzatokat és az igazságszolgáltatást kezdheti ki a kétharmad

Hír TV

2018. április 11., szerda 09:11, frissítve: szerda 15:30

A civil szervezetek mellett az önkormányzati autonómiát és a független igazságszolgáltatást is kikezdheti a kétharmad. Ezeket az intézkedéseket már korábban is tervezték a Fideszben, de eddig nem volt meg hozzá az elegendő többségük.

„Megpróbálom a három harmadot képviselni, az ország teljes lakosságát” – mondta a miniszterelnök kedden. Ennek ellenére elsőként a jogvédő szervezetek ellehetetlenítését lehetővé tevő Stop Soros törvénycsomag elfogadásával kezd majd a negyedik Orbán-kormány.

 „Ez ugye nem úgy néz ki, mint Törökországban vagy Oroszországban, ahol rögtön börtönbe zárják a jogvédőket. Ennél ez a rendszer sokkal enyhébb eszközökkel, jogiasabb, adminisztratív eszközökkel igyekszik korlátozni minket, de a működésünket ugyanúgy ellehetetleníti. Példátlan az az Európai Unióban egyébként, hogy mondjuk akár csak az Amnesty International bármelyik másik európai szekcióját nézem, fel sem merül az, hogy őket bezáratná a hatalom. Tehát itt egy nagyon-nagyon súlyos dologról van szó” – fogalmazott Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország ideiglenes igazgatója.

A kormány kétharmados többséggel több más olyan intézkedési tervét is megvalósíthatja, amire korábban nem volt lehetősége. Ilyen a 2016 novemberében elbukott uniós menekültkvóták ellen szóló alaptörvény módosítás. A budaörsi polgármester szerint az önkormányzatok autonómiája is tovább csorbulhat.

 „A fantáziám az nagyon gazdag, de ötleteket semmiképpen nem szeretnék adni. Én attól tartok, hogy – ahogyan ezt egyébként Schmidt Jenő, aki fideszes polgármester és a TÖOSZ-nak az elnöke egy vagy két évvel ezelőtt már nem is tudom pontosan mikor, kijelentette azt, hogy – a mostani rendszer az már a szocializmusban működött tanácsrendszernél is jobban üresítette ki a helyi közösségeket, a helyi önkormányzatiságot, én attól tartok, hogy ebben nem nagyon számíthatunk pozitív változásokra” – értékelt Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere.

Bár a miniszterelnök kedden nem beszélt arról, hogy a főváros önkormányzati rendszeréhez hozzányúlnak, sajtóhírek szerint a tervek között szerepel, hogy ne lehessen közvetlenül választott főpolgármester Budapest élén. A másik kiszivárgott terv szerint a néhány ezer fő alatti településeken felszámolnák az önkormányzati rendszert. Fleck Zoltán szerint a Fidesz az igazságszolgáltatásban sem áll meg a korlátok nélküli autoriter rendszer építésével.

„Az igazságszolgáltatásban például eléggé valószínű, hogy a korábban alkotmányos okok miatt megbukott közigazgatási felsőbíróságot létre lehet hozni, el lehet választani egymástól az állam számára fontos ügyeket, ki lehet vonni a rendes bíráskodás alól és lehet mamelukokkal vagy az igazgatásból átjött hű emberekkel a végső döntést meghozni. Ebben az esetben egyébként tényleg nem marad más lehetőségük az állampolgároknak, mint az országon kívül keresni a jogorvoslatot” – mondta a jogszociológus.

Olyan kormányzati tervek is elképzelhetőek, amelyek lehetőséget adnának politikailag megbízható emberek beemelésébe a bírói karba. Az igazságszolgáltatást érintő intézkedések nagy vita várható az Európai Unióval, a lengyel kormány ellen is a bíróságok politikai felügyelete miatt indított eljárásokat az Európai Bizottság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!