2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

„A bíróságok ellen hangolják a közvéleményt”

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 11:05, frissítve: vasárnap 11:57

A közvélemény bizalmát szeretnék elnyerni a kormánypártok azáltal, hogy a maguk írta alkotmány segítségével a saját kezükbe veszik az ítélkezést a politológus szerint. Célpont című műsorunkban egy volt bíró azt állította, hogy a bírók ezt nyomásgyakorlásként élik meg.

A halálos autóbalesetet okozó Eva Rezesovának az ítélethozatal előtt követelt szigorú büntetést Rogán Antal.

A terrorizmussal vádolt Ahmed H.-t első fokon ugyan elítélték, de messze még a jogerős verdikt, viszont ez cseppet sem zavarja a kormányzatot, hogy kijelentő módban nevezze terroristának a szír férfit.

Szintén kijelentő módban, ráadásul egy parlamenti határozatban állítja a teljes Fidesz-frakció Czedlédy Csaba MSZP-s politikusról, hogy tudatosan megkárosított embereket, noha az ő pere például még el sem kezdődött.

Alapvetően ez egy hatvan éve fennálló rendszer, amelynek a lényege, hogy minden hatalom szeretné befolyásolni a bírói döntéseket, szeretne olyan bírói döntéseket meghozatni, ami az ő érdekeit képviseli – mondta Ravasz László nyugalmazott bíró.

A rendszer egyik eleme, hogy a bíróság első emberét az aktuális hatalom jelöli ki, ő pedig a saját megbízható embereit ülteti az egyes bíróságok élére, akik a politikailag kényes vagy fontos ügyeket szintén megbízható, az elvárt ítéletet hozó bíráknak osztják ki.

Így tudják jelezni a bírósági vezetés felé, hogy mit szeretnének. Nem az egyes bírónak mondják meg, mit szeretnének, mert az törvénysértő lenne, de én kinyilvánítom, hogy mi a politikai elvárásom, milyen ítéletet szeretnék, akkor ebből érthető az a bírósági vezető, akit én neveztem ki – tette hozzá Ravasz.

A politika kezében van egy másik eszköz is a bíróságok büntetésére, a költségvetési pénzmegvonás.

Én most úgy látom, hogy tekintettel Handóra, ezért nem annyira a költségvetési eszközök csökkentésében gondolkodik a Fidesz, hanem inkább abban, hogy a közvélemény hangulatát hergelje a bíróságok ellen, vagy a bíró ellen abban az esetben, ha nem a szája íze szerinti ítélet születik – véli Nagy Attila Tibor politológus.

A Fidesznek az igazságügyi bizottságban is többsége van. Az ellenzéki tagoknak nem sok eszköze akad a bíróságokra irányuló kormányzati nyomásgyakorlás meggátolására, amit ráadásul – az ügy természetéből adódóan – szinte lehetetlen bizonyítani.

Ezeket az összefüggéseket, legyen az bármelyik ügy, nem lehet majd feltárni, mert a bírót nyilván nem lehet megkérdezni, hogy tessék mondani, ha x politikus nem áll ki, akkor is ezt a döntést tetszett volna hozni, vagy esetleg más döntést tetszett volna hozni? Nyilvánvalóan egyik bíró sem fogja ezt megválaszolni, illetve a kincstári választ fogja adni rá, hogy a bíróságok függetlenek, ő maga is, és a jogszabályoknak megfelelő döntést hozott. De hogy ez mennyire igaz, azt valóban sosem fogjuk megtudni – véli Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője.

Abban a nyugalmazott bíró, a politológus és a politikusok is egyetértenek, hogy a Fidesz-kormány tudatosan hergeli a szavazókat a bíróságok ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!