2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A bank elismerte a hibát, Orbán szerint nem tudnak jobban segíteni

,

2015. május 10., vasárnap 15:36, frissítve: hétfő 08:34

Elismerte az Erste Bank ügyintézője egy birtokunkba került hangfelvételen, hogy rosszul számolt a pénzintézet a forintosításkor. Orbán Viktor szerint a kormány mindent megtett, de az emberek sosem lesznek elégedettek.

Az adós vitte vissza bankjába az elszámolólevelet, mert nem értett egyet a tartalmával. Az Erste elszámolása szerint húszezer forinttal kellene többet fizetnie a családnak havonta, miközben a tőketartozás is emelkedik a jelenlegi 13 millió forintról 15 millióra.

 

– Ez számomra is érthetetlen, ez szerintem hibás, majd adok egy e-mail címet, ahová küldhetnek egy e-mailt, hogy ezt javítsák ki és küldték ki újra.
– Mi ez a tizenegyezer forint?
– Nem tudom, mert igazából pont fordítva lenne, tehát amíg türelmi idős a hitel, addig kamatkezelési költséget fizetünk és tőkét nem.

A Bankcsapda nevű érdekképviselet elnöke szerint a bankok úgy számolnak, hogy a forintosítás után is jól járjanak. Falus Zsolt Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a devizahitel kivezetése nem oldotta meg az adósok problémáját. „Igen, van, aki jobban járt, neki nem a törlesztőrészlete nőtt, hanem a futamidő. Tehát ha elég sokáig él egy devizahiteles, valószínűleg ki fogja tudni fizetni a devizahitelét, de hát korlátozott az emberi élettartam, tehát így nehéz lesz. Van, aki 87 évesen fogja kifizetni az utolsó törlesztőt, úgy gondolom, ez vicces” – fogalmazott a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke, Falus Zsolt.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt nyilatkozta: a kormány mindent megtett, de az emberek sosem lesznek elégedettek. A miniszterelnök példátlannak nevezte a forintosítást. Azt mondta: ezermilliárd forintnyi összeg kerül vissza a bankoktól a családokhoz.

– Fontos tudni, hogy miután az igazságszolgáltatás magához vonta ezt a kérdést, a bírói döntések ki is jelölték a határokat, a falakat, ameddig el lehet menni akár egyik, akár másik irányba. A bírói döntés kijelölte. Nem tudok átmenni a falon, a falig tudtunk elmenni, odáig el is mentünk – mondta a kormányfő.

Lázár János kancelláriaminiszter két hete azt ígérte: a kormány ellenőrzi a bankok számításait. A kormányszóvivő szerint erre leghamarabb szeptemberben kerülhet sor. „Annak fényében, ahogy a kifutása van ennek a folyamatnak, a nyár végéig, az ősz elejéig válaszokat kell adnunk, illetve válaszokat kell kapnunk először is, aztán mi is tudunk válaszokat adni, hogy szükség van-e bármiféle további lépésre” – nyilatkozta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A Magyar Nemzeti Bank közben fogyasztóvédelmi eljárásban vizsgálja a devizahitelek törlesztőrészleteinek emelkedését. Árfolyamgátas ügyfelek jelezhették a jegybanknak, hogy az elszámolás és a forintosítás után több lett a havi fizetnivalójuk, noha ezt a törvény tiltja. Az MNB egyébként az elszámolás szabálytalanságai miatt már tizenhat pénzügyi intézmény ellen nyújtott be közérdekű keresetet.

MSZP: az emberek csalódtak a forintosításban

Az MSZP szerint az emberek csalódtak a forintosításban. Burány Sándor sajtótájékoztatóján emlékeztetett: családok százezrei kapták meg nemrégiben az értesítést devizatartozásaikról és hátralévő törlesztőrészleteikről. Egy friss online felmérés szerint a családok kétharmada csalódott a levél kézhezvétele után – tette hozzá. A költségvetési bizottság szocialista elnöke szerint az elmúlt hónapokban 20-30 százalékos hiteltörlesztő-csökkentést ígért a Fidesz, mára kiderült, hogy ennek a fele sem igaz.

– A Fidesz felkorbácsolta a várakozásokat, az elmúlt hónapokban folyamatosan 20-30 százalékos hiteltörlesztő-csökkentésről beszéltek, mára kiderült, hogy ennek a fele sem igaz. Az MSZP véleménye szerint ezért a kormány a felelős. Az a kormány, amely 2010 tavasza óta folyamatosan gyengíti a forintot – mondta Burány Sándor.

A Fidesz-frakció szerint a szocialisták vertek át és tettek tönkre több mint 1 millió családot, mert hagyták, hogy a bankok rátegyék a kezüket az otthonaikra. Közleményükben azt írják: a 2010-es kormányváltás óta intézkedések sorozata védi a bajba jutott devizahiteleseket, mint például az árfolyamgát, a végtörlesztés vagy a Nemzeti Eszközkezelő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!