2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

80 ezer ingatlanra lett elővásárlási joga az államnak

Hír TV

2018. január 11., csütörtök 17:15, frissítve: csütörtök 17:54

A világörökség részét képező területeken található ingatlanok tulajdonosainak ezután jelezniük kell az államnak, ha eladják az adott ingatlant, az illetékes minisztérium pedig eldönti, megveszik-e. Egy ingatlanszakértő szerint ez a procedúra elnyújtja majd az adásvételeket.

Egy december végi kormányrendelet értelmében csaknem nyolcvanezer, világörökségi területen található ingatlanra lett elővásárlási joga a magyar államnak – számolt be az Átlátszó. A rendelet melléklete nyolc olyan területet nevez meg, ahol az érintett ingatlanok találhatók, ezek egyebek mellett a Hortobágy, Tokaj-hegyalja, Aggtelek, Hollókő, valamint a fővárosban az Andrássy út, a Duna-partok és a Várnegyed.

A kormány döntése szerint a rendeletben felsorolt ingatlanok tulajdonosai amennyiben el akarják adni az ingatlanjukat, kötelesek tájékoztatni a magyar államot. Az illetékes minisztérium ezt követően nyolc napon dönt arról, hogy élni kíván-e elővásárlási jogával. Ha igen, akkor a vevő által kínált áron vásárolhatja meg az adott ingatlant.

Egy ingatlaniroda vezetője szerint az állam nem egyedi lakások megvásárlását tervezi, hanem nagyobb tételben tervez.

„Úgy gondolom, a szándék nem egyedi lakások megszerzése, hanem esetleg tömbszerűen ingatlanvásárlások, vagy előbb-utóbb olyan tulajdonarányba kerülni egy adott tömbben, amelyet utána nem privát hasznosításra, szállodalétesítésre kellene felhasználni, hanem mondjuk közfunkcióra, közintézménynek kellene átalakítani” – hangoztatta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

A Jobbik belvárosi képviselője szerint támogatható ötlet az állami elővásárlási jog, de az is fontos, hogy utána ne kormányközeli vállalkozókhoz kerüljenek az ingatlanok.

„Az elővásárlási jogok a műemlékvédelmi épületekre szerintem kifejezetten jó, mert gyarapítja az állami vagyont. A legjobb helyzet az, hogy az állami vagyon gyarapodik, az más kérdés, hogy éppen milyen kormány van aktuálisan hatalmon, és próbálja-e saját berkein belül elpasszolni és értékesíteni ezeket az ingatlanokat” – fogalmazott Losonczy Pál.

Az Andrássy úton gyakorlatilag végig, a Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen a Hősök teréig találhatók olyan ingatlanok, amelyeket már érint az új szabályozás, vagyis az államnak elővásárlási joga van rájuk. Ez egy ingatlanpiaci szakértő szerint egészen biztosan megnöveli majd az ingatlanok eladási idejét, hiszen az államnak is döntenie kell arról, hogy kíván élni az elővásárlási jogával vagy sem.

A kormány a világörökségi területek fokozottabb védelmével indokolta a rendelet megalkotását. Azt egyelőre nem tudni, hogy van-e meghatározott keretösszeg az ingatlanok megvásárlására, illetve hogy mennyi pénzt köthetnek erre a célra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!