2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

6 pontos kiáltványt fogalmaztak meg a tiltakozók az ELTE-n

2015. április 20., hétfő 20:56, frissítve: kedd 07:27

Ismét tiltakoznak az egyetemek, ezúttal nem a hallgatók röghöz kötésének, hanem a szakok megszüntetésének terve ellen. Az ELTE Társadalomtudományi Karán hallgatók és oktatók közösen követelték a karcsúsítás visszavonását. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szolidaritást vállalt a fórum résztvevőivel. A baloldal tiltakozik, az MSZP szerint a Fidesz a tervgazdaság helyreállításával kísérletezik. A Felsőoktatási Kerekasztal kedden ül össze.

„Követeljük, hogy az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét” – hat pontba szedték követeléseiket az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói. A karon hétfőn informális sztrájkot tartottak, az előadásokon nem a tananyaggal, hanem a kormányzati tervekkel foglalkoztak. A felsőoktatási államtitkár a nemzetközi tanulmányok és a társadalomtanulmányok alapszakot is megszüntetné.

„Az ELTE-nek, a minőség őrzőjének, mindvégig kötelessége az, hogy képviselje önöket, képviselje az ELTE tradícióit és mindazon szakokat, ahol az ország legjobbjai tanulnak. Büszkén teszem ezt” – mondta a rendezvényen Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora.

A társadalomtudományi kar dékánja abban bízik, hogy a döntés nem végleges: „amíg itt ennyien együtt vagyunk, addig TáTK lesz”. Tausz Katalin cáfolta, hogy a tiltakozás mögött ellenzéki politikusok állnak. „Elutasítjuk a mindenféle egyeztetést nélkülöző, hatástanulmányt nélkülöző döntéseket. Egységesek vagyunk abban, hogy egyre több egyetem, szak képviselője is elutasítja ezt a döntést, és ahogyan ezt mondtam, ha ez megtörténhet, akkor ez később bármely felsőoktatási intézmény bármely szakjával megtörténhet” – mondta Tausz Katalin.

Az átalakítás nem csak az ELTE-t érintené. A felsőoktatási államtitkár, aki egy időben a Műegyetemen volt tanszékvezető, saját háza táján is söpörne. Palkovics László elbúcsúzna az alapképzésben a műszaki menedzserektől és az ipari terméktervező mérnököktől. Arra hivatkozik, hogy a munkaerőpiac specifikusabb tudású szakembereket igényel. Az iránnyal csak részben ért egyet a mérnökszakma.

„Túl gyorsan akarnak megint változtatni a felsőoktatásnál, amit jól végig kellene gondolni, például most olyanokat is, hogy az ipari termék és formatervező mérnök alapszakra […] valószínű, hogy nagyobb szükség van, mint a mérnökmenedzserre. Tehát ha a mérnöki címeket akarjuk osztani, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy az okleveles mérnöknek a presztízsét próbáljuk megint helyreállítani” – fogalmazott Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

Az egyetemi képzés megújításáról szóló javaslatot a felsőoktatási államtitkárság a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságaival együttműködve dolgozta ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!