2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Ötmilliárdot költhet az MLSZ budapesti focipályákra a következő fél évben

Hír TV

2018. január 2., kedd 19:45, frissítve: kedd 21:14

Erről egy december végi kormányhatározat rendelkezik. A pályafejlesztési program májusban indult, a rendszerváltozás óta eltűnt futballpályákat pótolnák vele. A fővárosi utánpótlás- és tömegsport fejlesztésére szánt pénz azonban eltörpül a stadionokra szánt és a határon túli futballakadémiákra költendő milliárdok mellett.

Rövidesen csaknem 200 utánpótláskorú labdarúgó kezdheti meg a felkészülést az egykori Malév-dolgozók sporttelepén Pestszentlőrincen, egy füves és egy műfüves futballpályán. A centrum fejújításával kezdődött meg tavaly tavasszal a budapesti futballpályák fejlesztése.

– Attól függetlenül, hogy a volt Malév Sport Club labdarúgó-szakosztálya megszűnt, folyamatosan jelentkeztek a kerületből kisebb egyesületek, csapatok, amelyek szívesen kibérlik a pályát. Már ott tartottunk, hogy az élőfüves labdarúgópályát is teljesen kinőtték – nyilatkozta Bögös József, a Városgazda Nonprofit Kft. sportszervezési vezetője.

 

Ezért létesítettek műfüves pályát a régi mellett. Most e mellett a két edzőpálya mellett további öt újul meg Budapesen. Erre a pestszentlőrinci sporttelepre 290 millió forintot költött az MLSZ.

A következő fél évben pedig közel 5 milliárd forintot költhet további pályákra a fővárosban a Magyar Labdarúgó-szövetség. Erről egy Orbán Viktor által szignált év végi kormányhatározat rendelkezik. Az 1950-es években, az Aranycsapat korában csaknem 300 grundon lehetett rúgni a bőrt Budapesten. 2011-ben harmadennyin.

A profi arénákra az utánpótlás támogatásának többszörösét szánja a kormány. Nyíregyháza új stadiont kap, miközben a Vasas épülő arénájára a tervezettnél többet ad az állam.

– Utánpótlás-edzőpályák létrehozása lényegesen kevesebbe kerül, mint nagy stadionok építése. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az utánpótlássport támogatása – mind infrastrukturális, mind bármilyen más oldalról – mindig indokoltabb, mint a hivatásos sporté. Nem szívesen állítanám szembe a kettőt. Mert ahhoz, hogy legyen utánpótlássport, és legyenek gyerekek, akik akarnak sportolni, az kell, hogy legyen előttük olyan minta, amit követhetnek – fejtette Szabados Gábor sportközgazdász.

A Vasas stadionját a Videoton tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a cége építi. A kivitelezői szerződésben 5,3 milliárd forint szerepel, egy friss kormányhatározatban már 7,3 milliárd. A 2 milliárdos különbözet oka nem ismert. A sportberuházásokról érdeklődtünk a kormánynál, de ezúttal sem válaszoltak.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!