2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

40 éve került vissza Magyarországra a Szent Korona

Hír TV

2018. január 6., szombat 12:43, frissítve: szombat 17:30

40 évvel ezelőtt, ezen a napon adta vissza az Egyesült Államok a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket Magyarországnak, miután azok a második világháború végén a koronaőröktől az amerikai hadsereghez kerültek. Az évforduló alkalmából ma nyílt napot tartottak a Parlamentben, ahol több ezer látogató volt kíváncsi a Szent Koronára.

Kígyózó sorokban várakoztak az emberek a Parlament előtt, a Szent Koronát akarták látni. Negyven évvel ezelőtt, január 6-án adta vissza az Egyesült Államok a koronázási ékszereket Magyarországnak, miután azok a második világháború végén a koronaőröktől az amerikai hadsereghez kerültek.

Az évforduló alkalmából nyílt napot szerveztek az Országházban, ahol a nemzeti ereklyéket őrzik.

Az ereklyét 1978-ban a baptista egyház közreműködésével Jimmy Carter amerikai elnök szolgáltatta vissza, hangsúlyozottan nem a magyar államnak, hanem a magyar népnek küldték haza. 

A magyar kormány és a magyar nemzetnek köszönetképpen éppen ezért ennek az épületnek az átadásáról döntöttünk, amely most már a Baptista Magyar Egyház tulajdonába kerül. És nemcsak erről döntöttünk, hanem a felújításához 400 millió forinttal a magyar kormány hozzájárul – nyilatkozta Soltész Miklós nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A budapesti, VI. kerületi Benczúr utcai épületet a Magyarországi Baptista Egyház missziós, oktatási és szociális célokra használja majd.

Mindannyian tudjuk, hogy az ajándék nemcsak öröm, hanem felelősség és lehetőség is a szolgálatra. Mi ezt szeretnénk a testvéreinkért és az egész nemzetünkért szolgálatként végezni – mondta Papp János egyházelnök.

Januárban indult a Szent Korona éve rendezvénysorozat, egymilliárd forintos kerettel, azt továbbra sem tudni, hogy pontosan miből fedezi ezt a kormány.

A kormányhatározat szerint az eseménysorozat célja egyebek mellett a koronázási jelvények megismertetése, a nemzet tudatának és közjogi hagyományainak megfelelő erősítése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!