2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egymásra mutogat a kormány és az ellenzék a 4-es metró ügyében

,

2017. január 18., szerda 09:16, frissítve: kedd 12:32

A Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) szerint a beruházásra költött pénz felét elcsalták, ami miatt 76 milliárd forintot kell visszafizetni Brüsszelnek.

Méterenként 62 millió forintért építették, és méterenként 23 millió forintot loptak ki belőle. Ez áll az Európai Unió csalás elleni hivatala jelentésében a Miniszterelnökség államtitkárának bejelentése szerint. „166 998 258 356 forintot elloptak vagy elcsaltak, ezért ezt a pénzt az európai hatóságoknak és a magyar kormánynak vissza kell követelnie” – jelentette ki Csepreghy Nándor.

A kormány szerint a csatlakozás óta eltelt időszak legnagyobb korrupciós ügyéért a korábbi, MSZP–SZDSZ-es városvezetés a felelős. Az akkori főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba viszont azt állítja, a Fidesz felelőssége is felmerül a 4-es metrónál feltárt szabálytalanságok miatt. Horváth Csaba azt mondta: a szocialista párt kikéri a 4-es metróval kapcsolatos jelentést az OLAF-tól, hogy kiderüljön, melyik időszakban történhettek szabálytalanságok.

– 2010-ben a főváros Tarlós István vezetésével tett feljelentést az ügyészségen a 4-es metróval kapcsolatban, az ügyészség ezt vizsgálta, és nem talált semmilyen érdemi megállapítást. Egy másik furcsaság, hogy én többször kezdeményeztem a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a 4-es metró ügyében álljon föl vizsgálóbizottság, és nézzük meg az elejétől a végéig, merthogy tanulnunk is kellene belőle. Hogyha negyvenévente van egy ilyen nagy beruházás, amelyben nem alakul ki rutin, milyen hibák lehettek azok, amelyek egyrészt dráguláshoz is vezethettek, akár szabálytalansághoz is.
– És kezdeményezte?

– Mi ezt többször kezdeményeztük, de Tarlós úrék a fideszes többséggel mindig lesöpörték.

Tekintse meg a Horváth Csabával készült teljes interjút:

A DK-s Gy. Németh Erzsébet Magyarország élőben című műsorunkban elszámoltatást sürgetett a 4-es metró ügyében. „Ha ebben a jelentésben konkrétumok vannak, mint amit a miniszterhelyettes állít, akkor meg kell tenni a megfelelő lépéseket. A magyar ügyészség már 2010 óta vizsgálódik – egyébként Tarlós István akkor nem feljelentést tett a 4-es metró ügyében, csak bejelentést az ügyészségnek –, és a legjobb tudomásom szerint hét év alatt túlzottan nem haladt előre” – fogalmazott.

Tarlós István főpolgármester az ATV-nek azt mondta: a Csalás Elleni Európai Hivatal csaknem nyolcvan észrevételt tett, amely egy kivételével a 2005 és 2009 közötti időszakra vonatkozik. „Hiteles információk szerint az OLAF közel nyolcvan komolynak mondható észrevételt tett, amelyeknek egy része – feltételezések szerint – büntetőjogi relevanciával bír. Az a helyzet, hogy a közel nyolcvanból a 2010 utáni időszakot összesen egy érinti, amelynek esetében azt a megállapítást tették, hogy elmaradt a közbeszerzési eljárás” – fogalmazott a városvezető.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a fideszes városvezetés a 2010-es kormányváltás után rögtön feljelentést tett a visszaélések miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!