2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

35 évet kapott az idős szomszédját megölő nő

2015. május 28., csütörtök 15:45

Jogerősen 35 év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a nőt, aki 2013 decemberében Pécsett különös kegyetlenséggel megölte idős szomszédasszonyát. A másodfokon eljáró tanács az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, de a vádlott által fizetendő bűnügyi költséget jelentősen csökkentette. Álláspontjuk szerint az ilyen büntetőjogilag egyértelmű ügyben felesleges elrendelni a költséges hemogenetikai vizsgálatot.

A vádlott, aki nem jelent meg a másodfokú ítélet kihirdetésén, az áldozat szomszédja volt. Ismerték egymást, többször el is beszélgettek. Egy alkalommal a vádlott elhatározta, hogy kirabolja a sértettet, a 75 éves asszony ellenállt, mire a támadó késsel elvágta a nyakát és az ereit. 9500 forintot és arany ékszereket zsákmányolt a vádlott, utóbbiakat nyolcezer forintért adta el. Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a vádlottat, aki legkorábban 35 év múlva szabadulhat feltételesen.

A védő enyhítésért fellebbezett a táblabírósághoz, az ügyész az ítélet helybenhagyását indítványozta. „Kifejezésre kell jutni a büntetés kiszabásánál, hogy itt három minősítő körülmény van. Nevezetesen a nyereségvágy, a különös kegyetlenség, és az, hogy a sértett korlátozottan volt képes a védekezésre. Ezért aztán úgy gondolom, hogy nem tévedett az elsőfokú bíróság a határozatlan tartamú büntetés kiszabásakor, és akkor sem, amikor a feltételes szabadságra bocsátás lehetséges időpontját meghatározta” – mondta Fekete Tünde, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.


A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, a vádlott által fizetendő bűnügyi költséget viszont 3,1 millió forinttal csökkentette. A másodfokú bíróság szerint felesleges volt elrendelni a vérnyomok költséges vizsgálatát. „A bűnösség megállapítása, bűnösség vagy ártatlanság kérdésében, jelen ügyben a hemogenetikai szakvélemény semmiféle jelentőséggel nem bírt, hiszen ennek hiányában is meg lehetett állapítani, vagy dönteni lehetett a büntetőjogi fő kérdés tekintetében” – mondta Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

A jogerős ítélet szerint a vádlott legkorábban 86 éves korában szabadulhat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!