2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

20 milliárd forintot vonhatnak el az amúgy is adósságban úszó kórházaktól

Hír TV

2018. április 13., péntek 10:11, frissítve: péntek 15:43

A választás után jön a feketeleves az egészségügyben. A Népszava információi szerint már hétfőn arról értesítették a kórházigazgatókat, hogy 10 napon belül fizessék be a Kincstárnak a számláikon lévő megtakarítást, az úgynevezett maradványösszegeket. Mindez azt jelenti, hogy összesen akár 20 milliárd forintot is elvonhatnak az adósságban úszó, lepusztult kórházaktól.

Az egészségügyi intézményeknél úgy keletkezett némi tartalék, hogy a szociális hozzájárulási adót 5 százalékkal csökkentették, így a kórházaknak a dolgozók után kevesebb járulékot kellett kifizetniük. Ezt azonban nem költhették el, egy számlán kellett gyűjtögetniük.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közleményben úgy pontosított, hogy mivel a 2017-es költségvetés tervezésekor nem volt ismert, hogy a szociális hozzájárulási adó 5 százalékponttal csökkenni fog, így minden költségvetési szerv 5 százalékkal magasabb forrást kapott, mint amennyit ténylegesen felhasználnia kellett. Megjegyzik továbbá, hogy az egészségügyi intézmények az elmúlt időszakban számos plusz forrást is kaptak. De az is kiemelik: a befizetési kötelezettség nem elvonás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!