2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

150 milliós bírság a BKK e-jegy-rendszere miatt

2017. december 21., csütörtök 15:09, frissítve: csütörtök 15:35

Megbüntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t és a T-Systemst a félkészen átadott e-jegy-rendszer miatt. A rendszer hibáját egy tizennyolc éves fiú is kiszúrta, mire a T-Systems feljelentette, később viszont felajánlotta, hogy saját költségén javítja a hibákat – a döntőbizottság az utóbbit kifogásolta.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése miatt összesen 150 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t és a T-Systemt – közölte a Hír TV híradója. A döntőbizottság szerint az ajánlatkérő és a kérelmezett megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt azáltal, hogy a BKK közbeszerzési eljárás nélkül újra a T-Systemt bízta meg a jegyrendszer elkészítésével, annak ellenére hogy az az első verzióban súlyos hibákat hagyott.

Feltárta a hibát, előállították a tizennyolc éves fiút

A BKK a budapesti vizes vb kezdetén indította el kísérleti jelleggel az e-jegyek értékesítését. Hamar kiderült, hogy az internetes rendszer nagyon könnyen kijátszható. A hibákból országos botrány kerekedett, amikor egy tizennyolc éves fiú az e-jegyrendszer egyik hibáját akarta demonstrálni a T-Systemsnek, és bemutatta, hogy egy laikusok számára is megtanulható módszerrel 50 forintért vásárolt magának jegyet BKK netes felületén. A T-Systems erre feljelentette őt rendszerük feltöréséért.

Később egy ennél súlyosabb hibára is fény derült: júliusban kiderült, hogy a rendszer adatbázisa is igen sérülékeny, és hogy valóban rosszindulatú hekkerek valószínűleg megszerezték több ezer felhasználó adatait, benne a teljes névvel, ímélcímmel, személyi igazolványok számával.

Később a T-Systems részben elismerte a hibákat, és azt ígérte, saját költségükön elvégzik a rendszer továbbfejlesztését. A HVG eközben kiderítette, hogy a kivitelező valóban igen slendrián munkát végzett a rendszer fejlesztésekor: nem bérelt fel például tesztelőket, akik komoly terhelési próbát végrehajthattak volna, ehelyett a cég alkalmazottjait kérték meg, hogy próbálják ki a rendszert. Motivációként felajánlották, hogy öt darab Bubi-bérletet sorsolnak ki a tesztre jelentkezők között.

Félkész rendszert adhattak át

A HVG-hez eljutott ímélből kiderült az is, hogy a tesztelésre a hivatalos indulás előtti utolsó pillanatokban került sor, sőt részben akkor, amikor már élesben működött az e-jegy-rendszer. Ez arra utal, hogy nem feltétlenül a T-Systems hibája volt, hogy félkész rendszert adtak át nyáron, hanem elképzelhető, hogy a megrendelő BKK, a budapesti önkormányzat vagy más állami körök sürgették őket, mert úgy döntöttek, hogy a rendszernek mindenképpen el kell készülnie a vizes vb idejére.

A BKK elfogadta a T-Systems ajánlatát, hogy az informatikai cég a saját költségén javítsa ki a hibákat. Ez azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint nem volt szabályos. A testület szerint azután, hogy kiderültek a rendszer hibái, a BKK-nak új közbeszerzést kellett volna kiírnia kijavításukra vagy új rendszer fejlesztésére ahelyett, hogy a T-Systemsszel kötött szerződést módosítja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!