2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

15 milliárdos onkológiai fejlesztést ígért Balog

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 17:21, frissítve: vasárnap 18:22

Mind a kormány, mind az ellenzék a daganatos halálozások lesújtó adatainak javítására tett ígéretet vasárnap a rákellenes világnapon. Balog Zoltán az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatójára csak az állami és a kormányközeli vállalkozók tulajdonában lévő televíziókat engedték be. A miniszter itt 15 milliárdos onkológiai fejlesztést ígért. Magyarországon csaknem minden negyedik ember daganatos megbetegedésben hal meg. Ezzel Magyarország az Európai Unióban az egyik legrosszabb statisztikát tudja felmutatni.

Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, elhízás – ezek a legfőbb okai a daganatos megbetegedéseknek. Magyarországon csaknem minden negyedik ember rákban hal meg, ezért is lenne fontos az egészséges életmód mellett az, hogy az emberek sűrűbben járjanak különböző szűrésekre.

Mintha félnének az emberek attól, hogy kiderül, hogy valami bajuk van. Pedig nyilván, hogyha kiderül, hogy valamilyen betegségünk van, akkor azzal mielőbb jobb szembesülni és mielőbb jobb elkezdeni a kezelést – mondta a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Rozványi Balázs.

A szakember szerint minél előbb kiderül a betegség, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Miniszter, államtitkár, kormánymédia – így nézett ki a rákellenes világnapon bejelentett fejlesztés Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetben. Ezt az úgynevezett kiberkést adta át Balog Zoltán.

Arra szolgál, hogy ne legyen szükség sebészeti beavatkozásra, hanem sokkal gyorsabban és sokkal fájdalommentesebben történhessen meg egy műtét – ilyen eszköz eddig állami intézményben nem volt, és a régióban is csak néhány magánklinika rendelkezik vele. Balog Zoltán hosszan sorolta a kormány sikereit az egészségügyben, ám azt elismerte, hogy a daganatos betegségek megelőzése és gyógyítása terén Magyarország az EU sereghajtói között van.

Éves szinten valamivel több mint 80 ezer megbetegedést és 33 ezer halálozást regisztrálnak hazánkban. Ez az összes halálokoknak több mint az egynegyede. Rákellenes világnap, ezért fontos, hogy beszéljünk róla és bizony uniós összehasonlításban sem állunk túlságosan jól – közölte az emberi erőforrások minisztere.

Ezért az onkológiai intézetben idén öt-, a következő években pedig több mint tízmilliárd forintos fejlesztést hajtanak végre. A kormánytól független sajtó nem kapott meghívót az eseményre, így nem kérdezhettük meg a minisztertől és az egészségügyért felelős államtitkártól sem, hogy a rákbetegséggel kapcsolatos statisztikák romlása miért nem állt meg az elmúlt nyolc évben.

A későbbi tízmilliárd, a mostani ötmilliárd forint, az legfeljebb csak az első lépés és a kezdet lehet ahhoz, hogy változzon – a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa hasonló fejlesztéseket szorgalmaz a vidéki onkológiai centrumokban is.

Daganatos betegség elleni küzdelemben részt vevő hálózatot szeretnénk felépíteni, amelyben az ország minden pontján – lakjanak akár Borson megyében vagy Zala megyében a betegek, vagy akár Tolnában – lehetőségük legyen a nap minden órájában igénybe venni nemcsak a diagnosztikát, hanem magát a kezelést is – mondta Lukács László.

Magyarország az egyetlen EU-s tagállam, amelynek minden régiója a legrosszabb statisztikákat produkálta.

Felszólítjuk a kormányt arra, hogy dolgozzon ki egy nemzeti rákmegelőzési stratégiát a szakmai szervezetekkel együtt a nemzetközi rákkutatási ügynökség előírásai és útmutatásai alapján – hangoztatta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

Az MSZP és a Párbeszéd egyúttal háromszázmilliárd forinttal emelné az egészségügyi kiadásokat, amit részben béremelésre fordítanának. Ezt az érintettek is kérték: az egészségügyi dolgozók és a mentősök érdekképviselete vasárnap nyílt levelet küldött Balog Zoltánnak. Azt írják: a miniszter által a sajtóban közölt bérek jóval elmaradnak attól, amit az egészségügyben dolgozók a bérpapírjukon látnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!