2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

14 százalékos tarifaemelést akarnak a budapesti taxisok

Hír TV

2017. november 24., péntek 22:06, frissítve: szombat 11:45

Akár januártól drágulhat a taxizás Budapesten. Az eddig beharangozott 10 helyett 14 százalékos tarifaemelést tartanának indokoltnak a taxisszakszervezetek. A héten már a főpolgármesterrel is egyeztettek az ügyben. Az Országos Taxisszövetség elnöke azt mondja: abban egyetértettek Tarlós Istvánnal, hogy újra kell számolni a több mint négy éve fix árakat.

„Olyan szolgáltatásokat biztosítunk a budapesti utasoknak, illetve a velünk utazó külföldieknek, turistáknak, hogy viszik a jó hírét a világban, hiszen olyan város nincs Európában, ahol minden taxinak kötelező tartozéka a bankkártyalehúzó. Budapesten ez már négy éve rögzített tartozék és kötelező elem” – emelte ki Metál Zoltán.

A szakember szerint a magyar taxizás színvonala egyértelműen indokolja a drágulást.

„Az előző években nőtt a lakosság elkölthető jövedelme, és elméletileg a taxizás iránti igény is nő – mondja a Hír TV által megkérdezett közgazdász. Szerint több taxis kellene, a gazdaság pedig elbírná az áremelkedést. – Az előző évek bérfejlesztései, a minimálbér-emelés, a bérminimum folyamatos emelése alapvetően az ő költségeiket is megemelte. Tehát a taxisoknak is ha szervizbe kell vinniük a kocsit, akkor annak jóval nagyobb a költsége, mint korábban volt, de ilyen a biztosítási díj is, ami sokkal többe kerül. Alapvetően a szektor jövedelmezősége alacsony, és valahogy vonzóbbá kellene tenni, tehát a béremelések mellett ők sem mehetnek el, nekik az egyetlen lehetőségük, hogy valahogy jövedelmezőbbé, rentábilissá tegyék, hogy megemelik a kilométerdíjakat” – tette hozzá Tóth Gergely közgazdász.

A tárgyalások a napokban is folytatódnak a szakszervezetek, a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!