2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

1300 menekült: új sorvezetőt küldtek a fideszes politikusoknak

Hír TV

2018. január 17., szerda 18:55, frissítve: szerda 19:39

A kormány azután dobta be a Soros György nevével fémjelzett törvénycsomagot, hogy a Hír TV bemutatott egy felvételt, amelyen egy államtitkár arról beszélt: 1300 menekültet fogadott be tavaly Magyarország, csak ezt a kormány nem akarta nagydobra verni. A Magyar Nemzet szerint a Fideszt annyira rosszul érintette, hogy nagy nyilvánosságot kapott a hír, hogy kommunikációs sorvezetővel készült a politikusoknak, ezt az egyik államtitkár fel is mondta televíziónknak.

A Hír TV számolt be elsőként arról a hangfelvételről, amelyen a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára elismerte, hogy a nyilvánosság teljes kizárásával fogadott be Magyarország csaknem 1300 menekültet tavaly.

„A szám, amit elmondhatok: 1294 menekültet kellett befogadnunk az országba. De nem álltunk ki a nyilvánosság elé, hogy ezek az emberek – mert különböző okokból menekültek – azért menekültek, mert politikai nézeteik, vallási okok miatt vagy szexuálisan bántalmazták őket. Azok az emberek, akiknek menekültstátusra van szükségük – ezt szeretném tisztázni – jöhetnek Magyarországra” – így fogalmazott Altusz Kristóf a Times of Maltának adott interjújában.

A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a fideszes politikusok központi kommunikációs sorvezetőt kaptak, hogy hogyan reagáljanak a titokban befogadott menekültek hírére. Ebben Soros György emlegetése mellett arra buzdítják az elmúlt hónapokban migrációs fórumokat tartó politikusokat, hogy hivatkozzanak a genfi egyezményre. A kommunikációs direktívát Lázár János helyettese is megkaphatta. „Nemzetközi egyezmények szabályozzák azt, hogy ki számít menekültnek és ki nem. Aki menekültnek számít, és Magyarország segítségét kérte, az mindig meg is kapta” – nyilatkozta Csepreghy Nándor a Hír TV-nek.

A belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy több száz menekült él jelenleg is az országban, akiket az elmúlt években fogadott be az állam, őket pedig részben az adófizetők tartják el. „Azokat a nagycsaládokat, amelyek beérkeztek Magyarországra, főleg a nők és több gyerek által képviselt nagycsaládokat, szintén elhelyeztük különféle nyílt területi helyeken. Jelenleg 400 ember van Magyarországon” – fogalmazott Pintér Sándor.

A Jobbik az évszázad politikai átverésének tartja az ügyet. A párt alelnöke emlékeztetett: rendkívüli parlamenti ülés keretein belül kérdeznék a kormánypártokat.

„Én magam szeretném a kormányzati propagandagyár egyik vezérét, Dömötör Csabát kihívni nyilvános vitára ebben a kérdésben. Bármely egyéb szakkérdésben állok egyébként rendelkezésre, de ezt a vitát kimondottan a 2300 indokolatlanul betelepített migráns ügyében kell lefolytatnunk. A Jobbik természetesen tiszteletben tart mindenféle nemzetközi szerződést és egyezményt, nem akarunk semmilyen hatályos jogszabály hatálya alól kibújni, ugyanakkor el kell mondjuk: a kormányzati hazugsággyár és az arra költött tízmilliárdok fényében konkrét válaszokat kell hogy kapjunk” – emelte ki Z. Kárpát Dániel.

Az Európai Bizottság helyettes szóvivője a Hír TV kérdésre arról beszélt, hogy az elmúlt években befogadott menekülteket később – egy konkrét számokat tartalmazó kvótadöntés esetén – a tagországok beszámíthatják majd. „Amikor az áttelepítésről beszéltünk, folyamatosan azt mondtuk, hogy a mi ajtónk még mindig nyitva áll azok előtt a tagállamok előtt, amelyeket bíróság elé citáltunk a jogi kötelezettségeik be nem tartása miatt. Ön is tudja, hogy a tanács megállapítja az áttelepítés mértékét tagállamra lebontva, és akkor az áttelepítési séma meghatározásakor figyelembe kell venni a migránsok befogadására vonatkozó múltbéli erőfeszítéseket” – nyilatkozta Alexander Winterstein.

Altusz Kristóf a máltai lapnak adott interjúban arról is beszélt, hogy akiknek menekültstátusra van szükségük, azok a jövőben is jöhetnek Magyarországra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!