2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

11 milliárdot tapsoltak el rá, a helyiek parasztvakításnak tartják

Hír TV

2018. február 3., szombat 12:26, frissítve: szombat 12:54

A gombhoz varrják a kabátot az ország egyik legszegényebb térségében. Bicikliút és turisztikai központ már van az Ormánságban, munkahelyet viszont nemigen teremtett az Ős-Dráva program, amely eredetileg a környék felzárkóztatását szolgálná.

„Az Ős-Dráva programot mi csak parasztvakításnak tartjuk” – mondta Alpár Gyula, az alig százötven lelkes Drávaszerdahely polgármestere. A település az elnéptelenedő Ormánsághoz tartozik, ahol jóval több az állástalan, mint szerte az országban. Az Orbán-kormány mégsem munkahelyteremtésre költötte a környéken az uniós támogatást. Szaporcán, amely ugyanolyan apró falu, mint Drávaszerdahely, turisztikai központot húztak fel több százmillió forintból.

„Gyakorlatilag senkit nem nagyon érdekel ez a látogatóközpont. Megint fordítva ültünk fel a lóra itt is: először az attrakciókat kellett volna megcsinálni, aztán egy látogatóközpontot, de elkészült a látogatóközpont, csak nincs attrakció, az idelátogató emberek, nincs mit megnézzenek” – tette hozzá Alpár Gyula.

Az Ős-Dráva Látogatóközpontot a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság üzemelteti, évente nagyjából tízezren látogatják, többségük iskolás gyermek. Százmilliók mentek el kerékpárutakra, pihenőkre, valamint elektromos biciklikre.

Az Ormánság közepén fekvő Sámod polgármesterét semmiről sem tájékoztatták. „Az Ős-Drávában nem vagyok tájékozott, megmondom őszintén. Itt a foglalkoztatásról volt a szó. Azt sem tudom, mennyi embert foglalkoztat. Én csak annyit tudok, hogy mi egyszer tíz-tizenkét vagy tizenöt embert foglalkoztathattunk benne” – nyilatkozta Bónis Imre.

Hasonló véleményen van az Ormánság fővárosának tartott Sellye polgármestere, Nagy Attila. „Az Ormánságban még nem érezzük ennek az előnyeit, tehát ha erről szeretne kérdezni, mást kell keresnie. Viszont nagy reménységünk van abban, hogy a most elindult vízkormányzási fejlesztési program révén a csapadékvíz-elvezetés meg lesz oldva, és az itteni horgászatturizmushoz kapcsolódva mondjuk a Bürü-csatorna mentén lévő horgásztavak fejlesztése és üzemeltetése szintén” – mondta.

A Gyurcsány-kormány idején elindított Ős-Dráva program papíron az Ormánság felzárkóztatását szolgálná. A Fidesz hatalomra kerülése után a térség kormánypárti képviselője, Tiffán Zsolt felelt érte, akinek két éve még hangzatos tervei voltak.

„Meg kell erősítenünk az ottani társadalmat. Valamilyen módon lelket kell önteni beléjük, hiszen rendkívül elengedett kezű térségről van szó. Ha nincs belső kommunikáció, az emberek mentális felzárkóztatása nem történik meg, akkor nem várhatjuk el az emberektől, hogy a program gazdasági elemeiben részt vegyenek” – jelentette ki akkor.

Tiffán Zsolt azóta kegyvesztett lett a Fideszben, áprilisban a párt nem őt, hanem a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét indítja a körzetben.

Az Ős-Dráva programra eddig több, mint 11 milliárd forintot költöttek a közbeszerzési adatok szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!