2018. október 15.,
hétfő, Teréz napja

11 milliárdos kárt okozhat, és egyhamar még nem lesz rá gyógymód

Hír TV

2018. május 18., péntek 15:26, frissítve: péntek 15:38

Mintegy 11 milliárd forint kárt okozhat a sertéspestis a magyar sertéstartóknak – jelentette ki a főállatorvos egy békéscsabai agrárfórumon. A védekezést nehezíti, hogy Heves után Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is találtak sertéspestisben elhullott vaddisznót. A sertéstelepeket felügyelő állatorvosok eközben nem merik jelenteni a járványvédelmi hiányosságokat, mert az állásukat féltik.

„Ez megint csak a migrációnak, egy vendégmunkásnak köszönhető, hiszen egy eldobott szendvics vagy ételmaradék vélhetően az, amit vaddisznó talált, elfogyasztott és innen indult a fertőzés góca.”

Így indította miniszteri pályafutását Nagy István. Kollégája, Bognár Lajos főállatorvos már finomabban fogalmazott sertéspestis-ügyben egy pénteki agrárfórumon: szerinte nem lehet megállapítani, hogy pontosan hogyan került be a fertőzés az ország területére.

„Szinte biztosak lehetünk benne, hiszen nincs a környezetében vírus, hogy felelőtlen emberi magatartás, élelmiszerhulladék okozta a fertőződést. Ahogyan azt kell mondanom, hogy valószínűleg nem tudjuk megállapítani soha, hogy ki, mikor, hol dobta el azt a szendvicset, vagy jutott a vaddisznók közé, amely a fertőződést okozta, ugye nagyon sok vendégmunkás dolgozik ezen a területen” – fogalmazott az országos tisztifőállatorvos.

A védekezés kulcsa az állat-egészségügyi előírások bértartása, de a sertéstelepeket ellátó állatorvosok félnek jelenteni a hiányosságokat – jelezte a konferencia egyik felszólalója, hozzátéve: független hatóságnak kellene ellenőrizni a sertéstartókat.

Válaszában Bognár Lajos úgy reagált: a hatóságnak kell ellenőriznie a járványügyi előírások betartását, de megrótta a kérdezőt is.

„Nem azért kapja a fizetését az állatorvos, a területet ellátó állatorvos, hogy becsukja a szemét, hanem azért, hogy megfelelő támogatást nyújtson annak érdekében, hogy az állattartó megfelelő színvonalú járványvédelmet tartson fenn. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az az állattartó, aki nem tudja biztosítani a járványvédelmet, az kizárásra kerül az állami kártalanításból” – húzta alá Bognár Lajos.

A főállatorvos a rendezvényen közölte: Magyarország is részt vesz a sertéspestis elleni vakcina kifejlesztésében, de még legalább 10 évig biztosan nem lesz gyógymód. Bognár Lajos azt is elmondta: az Európai Unió hamarosan betiltja az élő vaddisznó szállítását, ami 80 százalékban Magyarországot érinti az Európai Unión belül.