2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

11 ezer tonna kukoricával nem tudott elszámolni

2015. március 16., hétfő 16:17, frissítve: hétfő 17:12

Négy év börtönbüntetésre és 52 millió forint vagyonelkobzásra ítélte hétfőn a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki a vád szerint csaknem 11 ezer tonna kukoricával nem tud elszámolni. A 400 millió forint értékű gabonát még 2007-ben a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési hivataltól vette át bérraktározásra az időközben eltűnt a tárolókból. Az ügynek összesen négy vádlottja volt, őket a hivatalnak okozott 400 milliós kár megfizetésére is kötelezte a bíróság. Az ítélet jogerős.

Üresen maradt a vádlottak padja: négyen álltak bíróság előtt, de a hétfői ítélethirdetésen egyikük sem jelent meg. A bíró távollétükben hirdetett határozatot: „Az elsőrendű vádlottal szemben elrendelt vagyonelkobzás összegét 52 107 983 forintban határozza meg a bíróság” – mondta Elek Gábor.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy az elsőrendű vádlott fiktív szerződéssel értékesítette két ukrán állampolgárnak a cégét, amelynek nevében korábban 11 ezer tonna kukorica raktározására kötött szerződést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Hajdú-Bihar megyei kirendeltségével. A 400 millió forint értékű termény azonban 2007-ben eltűnt a raktárakból. A sikkasztással megvádolt férfi az eljárásban tagadta bűnösségét. Azzal védekezett, hogy a cég eladása után semmit sem tudott a társaság tevékenységéről. A Debreceni Ítélőtábla nem hitt neki.

„Gondosan ügyelt az elsőrendű vádlott arra, hogy a legális és nem legális forrásból származó jövedelme keveredjen, követhetetlenné váljon az eredete, így a bűnös eredet is. Például, amikor saját hozzátartozója nevére átíratta a befektetéseit – ismertette a Debreceni Ítélőtábla tanácsvezető bírája.

A többi vádlott másfél, illetve két és fél év közötti börtönbüntetést kapott. Az ítélőtábla kötelezte mind a négy vádlottat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak okozott csaknem 400 millió forintos kár közös megfizetésére is. Az ítélet jogerős.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!