2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

10-es út: átadták a körforgalmat Ürömnél

2015. július 3., péntek 17:50, frissítve: péntek 17:51

Átadták a három hónap alatt felépített körforgalmat a 10-es úton Ürömnél. A beruházás az Esztergom–Budapest-vasútvonal felújításának része. A közlekedésért felelős helyettes államtitkár azt ígéri: 2020-ig több hasonló, az elővárosi közlekedést segítő beruházás valósul meg. Ezek közé tartozhat az M4-es Üllő és Albertirsa közötti szakasza is.

700 millió forintból épült meg az ürömi körforgalom a 10-es úton. „Sokszor mondják nekem, hogy egy körforgalomnak miért kell ennyi ideig épülnie, itt is van körforgalom, ott is van körforgalom, miért három hónap megépíteni, hogyha márciustól számítjuk, júliusig. Látható, hogy ez nagy áteresztő képességű körforgalom, 19,5 méteres belső ívvel. Valamint, amit kevesen látnak, hogy egyébként patakra épült” – mondta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

A körforgalom építése az Esztergom–Budapest-vasútvonal munkálataihoz kapcsolódik, amelyet várhatóan augusztus végén adnak át a forgalomnak. A vonal felújítása 44 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százaléka az uniós támogatás. „Ha már felújítjuk ezt az elővárosi vasutat, és a lehető legkorszerűbb módon Pilisvörösvártól befelé kétvágányos, nagyon korszerű biztosítóberendezésekkel felszerelt vonallá tesszük, akkor miért ne tegyük azzal a korszerűséggel, amelyet megkíván. Vagyis hogy a MÁV-hoz érkező Flirt vonatokkal ez majd egyszer villamosított vonal is legyen” – mondta Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: uniós támogatással 2014 és 2020 között több hasonló elővárosi beruházás készül el. Ilyen lesz például az M4-es Üllő és Albertirsa közötti szakasza. Ugyanakkor azt nem tudta pontosan megmondani, hogy az Abony és Fegyvernek között tervezett sztráda leállított építkezése mikor folytatódhat, és mennyibe kerül addig is az állagmegóvás. „Ez attól is függ, hogy mikor tudunk majd elindulni a továbbépítéssel. Mint mondtam, a kormány döntött róla, tehát mindenféleképpen ez rövid idő.  Egyelőre valóban az állam átvette, hogy az állagmegóvást őrizze. Pontos számot nem szeretnék erről mondani. Nyilván van, akinek ezek nagyobb összegek, van, akinek kisebbek. Azt remélem, hogy ez az állapot nem sokáig fog tartani. Csökkentett műszaki tartalommal a továbbépítést tudjuk folytatni, és összességében ez az állampolgárok számára is kedvező mérleggel fog befejeződni” – hangsúlyozta az államtitkár.

Az M4-es autópálya építését áprilisban állította le a kormány.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!