2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Az aranyember

Következik:

Híradó 23:00

Egy euróért megvenné a Népszabadságot a szerkesztőség

2016. október 10., hétfő 21:00, frissítve: hétfő 21:41

Egy euróért megvenné a Népszabadságot a szerkesztőség – az ügyletet azonban nehezítheti a nemrég privatizált MKB Bank jelzálogjoga a védjegyekre. A főszerkesztő bejutott ugyan a szerkesztőségbe, de az újságírókat ismét zárt ajtó fogadta. A lapkiadó képviselője betegségre hivatkozva a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal sem tárgyalt.

Hétfő hajnal. Egy kisbolt Budapesten. Az alkalmazott a napilapokat pakolja a pultra. Évtizedek óta először nincs köztük a Népszabadság. Hivatalos értesítést az újságos standok sem kaptak a napilap felfüggesztéséről.

Vasárnap a napilap újságíróit zárt ajtó várta a szerkesztőségnél, de hétfőn is hiába próbált tárgyalni az őket képviselő szakszervezet és az üzemi tanács. A lapkiadó képviselője betegségére hivatkozva lemondta az egyeztetést. Kora délután érkezett meg a főszerkesztő az épülethez, aki jelezte: a szerkesztőség vételi ajánlatot tett a napilapra.

Lemondás
Lemondott a Mediaworks megbízott igazgatója. Katona Viktor egészségügyi okokkal indokolta távozását. Katona Viktor volt az, aki szombat reggel átvette a cég vezetését, és ő írta alá azt a levelet, amelyben a Népszabadság munkatársait értesítették a lap kiadásának felfüggesztéséről.

„Ebben azt kértük, hogy a Népszabadsághoz kapcsolódó jog kerüljön a Népszabadsághoz. Az árat mi egy euróban határoztuk meg, ez, hogyha valóban igazak azok az információk, amelyek szerint gigaveszteséget termelt a Népszabadság, akkor kimondottan baráti ár, úgyhogy erre az árajánlatra várjuk most a visszajelzést” – mondta Murányi András főszerkesztő.

Az adásvételt azonban egy jelzálog bonyolíthatja, ugyanis kiderült, a Mediaworks hitelből vette meg a Pannon Lapokat. A kölcsön miatt pedig az MKB Bank, amelynek tulajdonosi körében sajtóinformációk szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egyik üzlettársa is megtalálható, jelzálogot jegyzett be a többi közt a napilapra, valamint annak online kiadására is.

A főszerkesztő ugyan bejutott, kollégáit azonban hétfőn is zárt ajtó várta. Az egyeztetés eredménye: az újságírók több ütemben szerdáig elvihetik személyes tárgyaikat az épületből. A szerkesztőség együtt maradna. A főszerkesztő-helyettes azt mondta, bár többeknek megélhetési problémát okozhat a lap megszűnése, az olvasókat nem hagyják magukra.

„A szerkesztőség együtt marad, és felkészül arra, hogy ha még lesz lehetősége – és szinte biztos vagyok abban, hogy lesz –, akkor olyan tartalmat gyártson, amely szintén versenyképes, és méltó arra az érdeklődésre, amelyet most tapasztalunk. Azt hiszem, hogy ez a műhely nagyon erős, és az is marad, s szórakoztató tartalmat fog előállítani mindazoknak, akik kíváncsiak arra, hogyan élnek vissza a hatalommal Magyarországon politikusok, és nagyon fogja idegesíteni továbbra is azokat, akik a hatalmukkal visszaélnek” – jelentette ki a Népszabadság főszerkesztő-helyettese, Pető Péter.

Bár a lapkiadó hivatalosan a veszteséggel indokolta a Népszabadság felfüggesztését, a cégadatok szerint a napilap 2015 végére javított pozícióin, 134 millió forintos nyereséggel zárt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!