2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Zsidózás: „A miniszterelnöknek nem osztottak lapot”

2017. június 11., vasárnap 22:58, frissítve: hétfő 10:20

Az antiszemitát kiáltó KDNP sem mentes az antiszemitizmustól a pártból kilépett történész szerint. Minderre a Zagyva György Gyula és a Varga B. Tamás közötti szóváltás irányította rá a figyelmet. Az ügyet a miniszterelnök politikai és marketingeszközként használja az LMP volt társelnöke szerint.

„Ilyen durva antiszemita botrányra nem is nagyon volt még példa a demokratikus Magyarország történetében” – Zagyva György Gyula szavaira utalt a KDNP-s Hollik István szombati sajtótájékoztatóján. A korábban a Jobbik színeiben politizáló Zagyva az őt kritizáló Varga B. Tamás zenészt támadta kemény kifejezésekkel, azt azonban tagadja, hogy átlépte volna a törvényesség határát. Állítása szerint szó sem volt antiszemita kijelentésekről. A KDNP viszont az ügy kivizsgálását sürgeti.

„Magyarországon 2010 óta zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben. Zsidózni, zsidókat megfenyegetni az nemcsak megengedhetetlen, de bűncselekmény is Magyarországon” – mondta Hollik István.

A zéró tolerancia mellett hitet tevő pártvezetés hozzáállását a tagság nem mutatja – állítja a pártból áprilisban kilépett Lukácsi Katalin. A történész hitoktató tapasztalata szerint a KDNP-tagok szoktak antiszemita kijelentéseket tenni. Őt magát is zsidóbérencezték már a kereszténydemokratáknál, amiért kijárta az országos rabbiképzőt, de más esetek is voltak.

„A KDNP ifjúsági szervezetének egyik nagyobb helyi szervezeti elnöke egy pár hete olyan hozzászólást írt az én abszolút  nyilvános Facebook-oldalamon, hogy ugye mindannyian tudjuk, hogy a világot a zsidó–bolsevik–szabadkőműves – azt hiszem, így fogalmazott – összeesküvés tartja a markában. Amikor jeleztük neki, hogy figyelj, ez már gáz, ilyet gondolni, akkor szerkesztett ugyan a hozzászólásán, de nem tagadta meg ezeket az elveket” – mondta a volt KDNP-s.

A Zagyva György Gyulának tulajdonított szavak a miniszterelnöknél is kiverték a biztosítékot. Orbán Viktor utasította a belügyminisztert, hogy a fenyegetőzés miatt a törvény teljes szigorával lépjen fel. Schiffer András szerint Orbán Viktor reakciója egyértelműsíti, hogy Magyarországon nincs alkotmányosság, ugyanis a miniszterelnöknek nincs joga ilyen utasítást adni.

„Nyomozás során, illetve a rendőrségnek ki hogyan adhat utasítást, erről a büntetőeljárási törvény, a rendőrségi törvény, illetve az ügyészségi törvény világosan rendelkezik: a miniszterelnöknek nem osztottak lapot, ráadásul az az igazság, hogy a belügyminiszternek se nagyon. Én azt gondolom, hogy ez egy újabb ilyen politikai marketingfogás, amit a Habony-művekben kifőztek. Orbán Viktor mutatni akarja, hogy egyrészt ő legény a gáton, aki közvetlenül old meg problémákat, másrészt pedig ez egy újabb sasszé, ahol be akarja mutatni az országnak és főként a világnak, hogy ő bizony kemény eszközzel föllép a szélsőséges jelenségekkel szemben” – vélekedett az LMP volt vezére.

Schiffer András a Facebookon is felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök semmibe veszi az alkotmányos rendet. Schiffer András szerint felvethető a kérdés, vajon „Orbán Viktor ugyanilyen simán ad utasítás nyomozások le nem folytatására is?”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!