2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Zöld utat adott az Európai Bizottság a lex Heinekennek

2017. szeptember 11., hétfő 19:39, frissítve: hétfő 19:43

A parlament már a jövő héten elfogadhatja az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását tiltó jogszabályt.

A tervezetet eredetileg a holland multi megregulázása miatt terjesztették be, miután jogvitába keveredett egy erdélyi magyar sörfőzdével. Az ellenzék szerint hasznosabb dolgokkal is foglalkozhatna a kormány.

Tavasszal még kihátráltak a kormánypártok a lex Heineken mögül, a Lázár János és Semjén Zsolt által jegyzett törvényjavaslat akkor került a parlament elé, amikor a Csíki Sör elvesztette a Heinekennel szembeni névhasználati pert Romániában. A tervezet azonban most újra zöld utat kapott, az Európai Bizottság elfogadta az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmát.

„A vörös csillag egy diktatúrához kapcsolódó önkényuralmi jelkép, tehát nagyon helyes, hogyha az EB megengedi, hogy a saját történelmünkben oly sok rosszat okozó diktatúrák önkényuralmi jelképeit ne kelljen elviselnünk különböző kereskedelmi termékeken” – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az MSZP szerint a vita nem önkényuralmi jelképekről szól, hanem gazdasági érdekekről:

„Lázár János a parlamentben maga ismerte le, hogy gazdasági folyamatokba akar a kormány beavatkozni. Itt gazdasági folyamatokban akar a kormány beavatkozni és a pénzpiacba, semmi másról nem szól a történet” – mondta Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták országgyűlési képviselője.

Az LMP szerint a kormány csak ilyen szimbolikus ügyekkel foglalkozik a valódi problémák helyett:

„Amikor a Tesco-dolgozókat meg kéne védeni, vagy a munka törvénykönyvét meg kellene változtatni, akkor érdekes módon Lázár János nem áll ki, nincs sehol a magyar kormány” – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.

Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja úgy látja, társadalmilag hasznosabb ügyekkel kellene a kormánynak foglalkoznia.

„Valamilyen más termékre kellene áttérni a kormánynak, másfajta szolgáltatást igénybe venni, akár a magyar egészségügy vagy oktatás szolgáltatásait, és akkor lehet, hogy azon a területen nyomulnának jobban, ott lenne is értelme, mert ez kevés társadalmi hasznot hoz Magyarország számára” – mondta.

Korábban a Heineken és a Csíki Sör vitája csak apropója volt ennek az ügynek a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint. Hidvéghi Balázs részleteket nem árult el, de azt jelezte, hogy várhatóan tárgyalnak majd a javaslatról:

„Az Európai Bizottság nem emelt kifogást, hogy az önkényuralmi jelképek megjelenését szabályozzuk kereskedelmi termékekben. Nyilván most jön egy frakcióülés, ahol ez a téma szóba kerülhet. Azt gondolom, hogyha olyan törvénymódosítást tudunk hozni, amely megfelel minden keretnek, alkotmányossági és egyéb elvárásnak, akkor érdemes ezt a törvény végigvinni” – nyilatkozott.

Ha a kormánypártok úgy döntenek, hogy ismét beterjesztik a javaslatot, arról már szeptemberben szavazhat az Országgyűlés. A vörös csillag száműzése a csomagolásról a világmárkák mellett a Puskás-mezeket, sőt az UEFA-meccsek közvetítését is érintené.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!