2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Volner János és Gyurcsány volt államtitkára is indul Cegléden

2018. január 3., szerda 18:24, frissítve: szerda 23:23

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője, a Gyurcsány-kormány volt államtitkára Szüdi János és a KDNP-s Földi László között dőlhet el a választás Cegléden. A választókerületben legutóbb 44 százalékkal nyert a kormánypártok jelöltje.

A DK-jelöltje, a Gyurcsány-kormány volt államtitkára, dr. Szüdi János mögé áll be az MSZP Cegléden – tudta meg a Ceglédi Városi Televízió. Ezt a ceglédi MSZP-alapszervezet elnöke, Fehér István jelentette be, aki közölte, megállapodott az MSZP és a DK a Pest megyei 12. egyéni választókerületről, a Cegléd központú kerületben a Demokratikus Koalíció állíthat jelöltet.

„Felhívott az ünnepek előtt dr. Szüdi János, és bejelentette nekem, hogy a Demokratikus Koalíciónak ő a jelöltje” – mondta Fehér István. Korábban az MSZP már bejelentette Fehér indulását, később azonban megállapodtak a Gyurcsány-párttal, hogy a 120 egyéni választókerületből 46-ban a DK, 60-ban az MSZP állít jelöltet. Cegléd a DK kerülete lett, így ők a párton kívüli Szüdi Jánost jelölhetik.

Szüdi János, bár nem a DK-tagja, 2002 és 2009 között, a Medgyessy- a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején közoktatási államtitkár volt, a kormányváltás után a Népszavában jelentek meg véleménycikkei.

Nem egyértelmű a fideszes fölény

Cegléd városa inkább a billegő körzetek közé tartozott, 2010 előtt jellemzően MSZP-s képviselő nyerte az itteni választásokat, 2010-ben viszont Cegléden is a Fidesz–KDNP jelöltje, Földi László nyert. Az új választási törvénnyel pedig a ceglédi választókerületet egyesítették a Nagykőrös központú szomszédos kerülettel. Ez a Fidesznek kedvezett, Nagykőrösön az utóbbi 12 év választásain rendre kimagaslóan jól szerepelt a mostani kormánypárt.

A legutóbbi, 2014-es választáson ennek ellenére is 50 százaléknál kevesebb szavazatot kapott a Fidesz–KDNP jelöltje, bár így is jelentős fölénnyel lett első. A jobboldali túlsúly pedig igen látványos, a Fidesz és a Jobbik összesen több mint 70 százalékot érte el. A mostani képviselő, Földi László 2014-ben 44,05 százalékot kapott, míg a második legtöbb szavazatot kapott ellenzéki jelölt Volner János lett, aki a szavazatok 28,89 százalékát szerezte meg, 16 százalékkal maradt le Földitől. A baloldali pártok jelöltjeként Romhányiné dr. Balogh Edit indult, ő 20,76 százalékot szerzett, míg az LMP-s Földi Áron 3,2 százalékot kapott.

 
Volner János
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

A kerületben az ellenzéki pártok összeadva tehát több szavazatot kaptak, mint a Fidesz. Csakhogy ezek nagyjából 2:3 arányban oszlottak meg az MSZP és a Jobbik jelöltje között. Az eddig bejelentett jelöltek alapján nem várható, hogy bármelyik ellenzéki párt visszalépjen Cegléden egy riválisa javára: Szüdi János hiába párton kívüli, az MSZP-kormányok volt minisztereként a Jobbik, az LMP vagy a Momentum számára nem lesz elfogadható jelölt. A Jobbiknak nincs oka visszaléptetni Volner Jánost, hiszen az előző választásokon jó eredményt ért el, a párt vezetése abban bízhat, hogy amennyiben tényleg átszavazási hullám indul, inkább rá voksolnak át az ellenzéki szavazók. Ugyanakkor az MSZP–DK szövetsége is remélhet plusz szavazatokat Szüdi János számára, aki erősebben kötődik Ceglédhez.

Nagykőrösön sok múlhat

Ami miatt a Fidesz aggódhat a kerületben, az a nagykőrösi bázisa lehet: a közelmúltban a fideszes többségű önkormányzat többször is az országos figyelem középpontjába került. Legutóbb az önkormányzat által kiadott újság váltott ki indulatokat – ami bár közpénzből készülő közszolgálati lap, nyíltan kampányol a Fidesz mellett: egyik lapszámukban például azt híresztelték, hogy rendőröket vertek a CEU mellett tüntetők (valójában semmi ilyesmi nem történt), egy másik cikkben pedig melegváddal és homoszexuális párról szóló filmből készült montázzsal próbálták lejáratni a Jobbikot és a városi ellenzéket.

Korábban a korrupciógyanús csatorna- és útépítési ügy váltott ki indulatokat – ebből elsősorban Volner János profitálhatott politikailag, aki a parlamentben is beszélt az ügyről, ami miatt az OLAF és a rendőrség is nyomozást indított.

Az ilyen és a hasonló botrányok árthattak a Fidesz népszerűségének a kerületben, ami szerepet játszhatott abban, hogy az év végén Nagykőrös kapta a legnagyobb, elvileg infrastruktúrafejlesztésre szolgáló támogatást a kormánytól, 600 millió forintot

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!