2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Varga: A biztonságot, a foglalkoztatás bővítését szolgálja a 2019-es büdzsé

Hír TV

2018. június 27., szerda 10:05, frissítve: szerda 12:12

A magyar emberek biztonságát, a foglalkoztatás bővítését szolgálja első sorban a 2019-es költségvetés - mondta a Parlament mai ülésén a pénzügyminiszter. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint pedig a stabilitás fenntartását és a gazdaság kifehérítését szolgálja a büdzsé.

Varga Mihály szerint fegyelmezett költségvetési politika jellemzi majd a jövő évi büdzsét. Azt is hozzátette, hogy 2019-ben a tartalék a másfélszeresére emelkedik, a gazdaságpolitika kiszámítható lesz, a gazdasági növekedés üteme pedig fenntartható marad. Az egészségügy fejlesztésére 40 milliárd forintot különítettek el - tette hozzá. Varga Mihály a részletekbe nem ment bele, ám a migrációt és a gyermekvállalás fontosságát többször is megemlítette.

„A következő évek egyik legnagyobb kihívása a biztonság megteremtése és megerősítése. Egyrészt az Európát sújtó bevándorlás és azzal járó terrorveszély következtében, másrészt az eurózónában és a világgazdaságban zajló kedvezőtlen folyamatok miatt. A magyar emberek védelme és biztonságuk megőrzése érdekében a nemzeti kormány továbbra is kiáll a bevándorlás elősegítése helyett határaink védelme, a nemzeti szuverenitás megőrzése mellett” – fogalmazott. 

Hozzájárul a stabilitás fenntartásához és a gazdaság kifehérítéséhez - így véleményezte a benyújtott 2019-es költségvetés tervezetét az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László azt mondta: a javaslat megalapozott és még a gazdaság növekedését is garantálja.

„Az Állami Számvevőszék véleménye szerint a 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalapozott. Kialakítása támogatja a költségvetés rövid-és középtávú stabilitását, emellett hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedéshez, megvalósításához. A törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint egy előírás kivételével a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A 2019-es törvényjavaslat hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához és a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez” – jelentette ki az Állami Számvevőszék elnöke.

Demonstrálnak

A költségvetés vitájának indításakor csendes demonstrációt szervezett a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület a Kossuth térre. A fogyatékkal élők hozzátartozói azt szeretnék elérni, hogy munkaként ismerje el az állam az otthoni betegápolást és legalább minimálbért kapjanak az érintettek. Az érdekvédők szerint legalább ötvenezer forintos emelés kellene, hisz már Romániában is 130 ezer forintnak felel meg az ápolási díj.

„A legmagasabb kategóriában is 52 ezer forintot kapnak az ápolók , ami azt jelenti hogy 75 ezer forintból kell mondjuk egy anyának és gyermekének megélnie , ez lehetetlen ma Magyarországon és akkor nem is beszélve arról, akik mondjuk idős hozzátartozójukat ápolnák. Mi azt szeretnénk, hogy méltó módon ismerjék el az otthon ápolást emeljék fel legalább a minimálbér összegére ezt a díjat és legyen ez munkaviszony” – árulta el Csordás Anett, az egyesület elnöke.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!