2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Vannak olyan települések, ahol 12 éve nincs háziorvos

Hír TV

2018. február 5., hétfő 20:28, frissítve: hétfő 21:13

Az üres háziorvosi körzetekre is „elmúltnyolcévezés” a válasz, benne a vizitdíjjal és kórházbezárásokkal. Ellenzéki politikusok kérdezték meg az Emberi Erőforrások Minisztériumtól, hogy az állami támogatás segít-e a praxisok betöltésében. Érdemi választ ezúttal sem kaptak Rétvári Bence államtitkártól. Elmaradott falvaknak 10-12 éve nincs saját háziorvosuk. Van, ahol már feladták a reményt.

A Borsod megyei Felsőtelekesnek tizenhárom éve nincs saját háziorvosa. A helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. A közeli Szuhogyban 2006 óta üres a körzet, míg a Nógrád megyei Szirákon öt éve nem találnak háziorvost. Két helyettes doktor látja el a falut.

A Baranya megyei Ibafa 2004 óta nem talál magának háziorvost, pedig szolgálati lakás is jár a praxishoz. „Az utóbbi két évben nem hirdettük, mert a korábbi 8-10 évben érdeklődő sem volt. 2004, 2005, 2006 táján, az elején még volt érdeklődő. Akkor még ezer körül volt a kártyaszám, és azt is kevesellték” – mondta Benes László, a település független polgármestere.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ januári adatai szerint majdnem 300 tartósan betöltetlen, azaz legalább fél éve üres háziorvosi körzet van az országban. A helyzet Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb.

„Ott, ahol nincs háziorvos – ez kimutatott tény – a korai halálozás száma magasabb, mint azokban a praxisokban, ahol van háziorvos. A megoldást a medikusképzésben kell keresni, a háziorvos hivatással meg kell ismertetni a hallgatókat minél hamarabb. Mert ez nagyon szép hivatás, és meg kell tölteni plusztartalommal. Tehát a végleges gyógyítást, végleges megoldást tudjon adni a háziorvos” – mondta Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

Tízből négy háziorvos elmúlt 60 éves, ők hamarosan nyugdíjba mennek. „A betöltetlen praxisban az ellátás minősége jelentősen romlik, hiszen a legtöbb esetben helyettesítéssel oldják az ellátást;és az amúgy is túlterhelt kollégák terheltségét fokozza: sérül a kapuőri funkció és a betegellátás rendje” – mondta Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Az évek óta üres háziorvosi körzetek betöltését a kormány próbálja ösztönözni. A maximálisan elnyerhető összeg 20 millió forint, a praxis megvásárlására külön támogatás jár.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!