2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Újabb frontok nyílnak a plakátháborúban

Hír TV

2017. november 3., péntek 15:11, frissítve: szombat 08:09

A kormányhivatalok elbonthatják a Jobbik plakáttartóit arra hivatkozva, hogy a pártnak nincs közterületi használatbavételi engedélye. Közben vidéken több helyen megadóztathatják a köztéri reklámozást, amivel nem csak az ellenzéki pártok járnának rosszul. Az Együtt emiatt uniós fórumokhoz fordul.

Folyamatosan ragasztatja újra összefestett plakátjait a Jobbik. A párt 1100 plakáthelyet vásárolt üzenetei célba juttatására, ezeket most akár le is bonthatják. A lehetőséget a kormányközeli Magyar Idők vetette fel, arra hivatkozva, hogy a pártnak nincs közterületi használatbavételi engedélye. Négy fővárosi kerületi önkormányzat már jelezte is, hogy pótolni kell az engedélyt.

„Természetesen a Jobbik annak a felszólításnak, amely a négy önkormányzattó érkezett, annak eleget tesz, eleget fog tenni, a teljesen szabályos és jogszerű utat kívánjuk ebben járni” – közölte Lukács László, a párt frakcióvezető-helyettese.

A kormánypárti Hollik István konkrét lépésekről nem beszélt, szerinte vizsgálódni kell:

– Tud-e említeni olyan konkrét jogszabályt, amivel ez a jelenlegi állapot ellenkezik? Tehát a Jobbik által…
– Én nem mondtam, ezért mondtam, hogy meg kell vizsgálni.
– Én csak kérdezem, hogy van-e esetleg ilyen…
– Nem tudom, nem tudom, ezt meg kell vizsgálni, a konkrét esetet. Ha jól tudom, ugye, a korábbi eseteknél felmerült az, hogy itt tulajdonképpen tiltott kampányfinanszírozás vagy tiltott pártfinanszírozás történik. Ezekben a konkrét esetekben, amit ön említett, ezekben is meg kell tenni ezeket a vizsgálatokat – fogalmazott.

Szombathely önkormányzata is igyekszik megakadályozni, hogy a városban láthatók legyenek a jobbikos plakátok – állítja a párt helyi önkormányzati képviselője. Egy előterjesztés szerint plakátonként több mint 100 ezer forint adót kellene fizetnie azoknak, akik helyt adnak a plakáttartó felületeknek.

„Ez nem más, mint egy politikai megrendelés, amit Budapestről rendelt meg, akár Rogán Antal vagy Habony Árpád. Pendrive-on leküldve, hogy Szombathelyen milyen előterjesztést és milyen rendeletet kell elfogadtatni. Csak arra nem jöttek rá a fiatalemberek, hogy ez a helyi adórendelet, ez arról szól, hogy a helyi vállalkozásokat, magánszemélyeket és a társasházakat is meg fogják adóztatni” – mutatott rá Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltje.

A Jobbik képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenféle plakátra, a reklámokra is vonatkozna a szabály, így a plakáthelyek birtokosai jelentős bevételtől esnének el január 1-jétől.

Mindenkinek rossz

Az Együtt szerint a Fidesz a saját érdekei szerint szabályozza újra a plakátpiacot.

„Azt látjuk, hogy egy központilag vezérelt folyamatban olyan plakátpiac-átalakítás történik, amely rossz a versenynek, rossz a hirdetőknek, rossz a médiacégeknek, akik magukról beszélnének, rossz egyébként a helyi kis- és középvállalkozásoknak, akik hozzáférnek egy kisvárosban, megyei jogú városban, egy budapesti kerületben a helyi hirdetésekhez. Rossz egyébként azoknak a cégeknek, amelyek portált, teraszt működtetnek, számukra is átírja a szabályokat a Fidesz központilag. És végezetül, bár nem panaszkodásnak szánom, de rossz a politikai pártoknak, akik nem tudnak hozzáférni a hirdetésekhez” – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke.

Az Együtt a plakáttörvény miatt az európai versenyhatósághoz fordul. A Fidesz mindezt úgy kommentálta, hogy szívesen áll egy esetleges vizsgálat elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!