2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Újabb '56-os ítéleteket nyilvánított semmisnek a Kúria

Hír TV

2017. november 21., kedd 15:38, frissítve: kedd 16:14

A legfelsőbb bírói fórum ezúttal pécsi és nyíregyházi forradalmárok ellen hozott halál- és börtönbüntetésekről mondott véleményt. A hatvan éve elítéltek között volt, aki vörös csillagot vert le, zászlót tűzött ki, vagy követeléseket olvasott fel, és olyan is, aki fegyvert fogott az orosz katonák ellen. A szabadságharc után a népbíróság több ezer perben döntött. Jogászok szerint gyakran indokolatlanul súlyos ítéleteket hoztak, fellebbezésre nem volt lehetőség, a bíróság pedig elfogult volt.

A forradalmat moszkvai segédlettel fojtotta el Kádár János, de nem mindekit tudott megfélemlíteni. A pécsi szabadságharcosok közül több mint hatszázan nem tették le a fegyvert, hanem Robin Hoodként elrejtőztek a Mecsekben. A mecseki láthatatlanok történetét a forradalom 60. évfordulója alkalmából képregényben dolgozták fel 2016-ban. A csapat tagja volt Petrus József bányász is, akinek nem kegyelmeztek meg a forradalmat követő megtorlások idején. 1958 márciusában végezték ki a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés miatt.

Petrus Józsefet és hét társát 61 év elteltével rehabilitálta a legfőbb bírói fórum.

A 2000-es évi törvény értelmében a semmisség indoka, hogy a törvényben felsorolt jogszabályok olyan környeztet alkottak, amiben nem voltak adottak a pártatlan és elfogulatlan jogalkalmazás feltételei. Ezeknek a különleges eljárási szabályoknak az alkalmazása esetén, eleve reménytelen volt annak a helyzete, akinek a cselekményét a forradalommal összefüggésbe hozva bírálták el – közölte Márki Zoltán, a Kúria tanácselnök bírója.

A Kúria tíz nyíregyházi szabadságharcos népbírósági ítéletének semmisségét is kimondta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!