2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Új központban képzik az orvosokat Szegeden

Hír TV

2018. május 26., szombat 16:30

Nyolcmilliárd forintos uniós támogatásból épül orvosi készségfejlesztő labor-hálózat Szegeden. A beruházás révén Pécs és Debrecen után a csongrádi megyeszékhely egyetemén is a legkorszerűbb szimulációs eszközökön tanulhatnak az orvosjelöltek.

Sertésszívet operáltak a magyarországi szívsebész-jelöltek a Fiatal Szívsebészek Fórumán Szegeden. Míg korábban a betegeken kellett gyakorolni, a modern képzés a szimuláción alapul.

 „Az európai irányelvek is az irányba mutatnak, hogy ebbe az irányba kell elvinni a szakorvos-képzést. Sokkal biztonságosabb: egy teljesen stresszmentes környezetben lehet gyakorolni azokat a komplex mozgásformákat, amik természetesen a műtőben egy borzasztóan nagy stressz mellett történhetnek meg. Így a betegbiztonságot garantáljuk, nincsenek betegek, hanem állatoknak a szívén tudjuk gyakorolni a munkánkat” – ismertette Bari Gábor szívsebész szakorvos.

A szegedi Sebészeti Műttétani Intézet oktatási épülete is része a nyolcmilliárdos fejlesztésnek. Itt öt éve adtak át egy labort 230 millió forintból, ez is megújul majd.

 „Szimulált kórképeknek azért van jelentősége, mert egy orvostanhallgató nem biztos, hogy egy szívinfarktussal a csütörtök 1 órai belgyógyászat gyakorlat folyamán szembesülhet, ugyanakkor realisztikus körülmények között tudjuk a beteg által adott életjelenségeket bemutatni, ezáltal a hallgatónak lehetősége van a diagnózis felállítására illetve javaslattételre a megfelelő terápia kivitelezésére vonatkozólag is” – mondta Szabó Andrea docens.

A készségfejlesztő labor-hálózat legkorábban jövő év augusztusában épülhet ki. A szimulációs eszközök beszerzésén túl új oktatási módszertant is kidolgoznak és az oktatókat is kiképzik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!