2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Tüntetnek, ha Orbán Viktor nem vitázik velük

Hír TV

2018. január 31., szerda 20:03, frissítve: szerda 20:09

Február 23-án ismét utcára vonulnak a diákok – jelentették be este a januári tüntetés szervezői. A demonstrációra bárkit várnak, aki úgy látja, hogy a magyar oktatási rendszer nem diákközpontú, nem korszerű és nem igazságos. A megmozdulást akkor fújják le, ha Orbán Viktor kiáll velük nyilvános vitára. Február 7-éig adtak határidőt a miniszterelnöknek arra, hogy eldöntse: vállalja-e a vitát. Azért fordultak a hozzá, mert Balog Zoltán miniszter eddig nem állt velük szóba.

Szerda 18 óráig adtak határidőt a diákok az oktatásért felelős emberierőforrás-miniszternek, hogy válaszoljon a januári diáktüntetésen megfogalmazott 12+1 pontos követelésükre. Egyebek között azt szeretnék, hogy jogszabályban garantálja a kormány a maximum 30-as heti óraszámot, töröljék el a nulladik órát, ne kezdődjön a tanítás reggel nyolc óránál korábban, és ne legyen hosszabba a tanév a mostaninál.

Mivel nem érkezett válasz Balog Zoltán tárcájától, a miniszterelnökhöz fordultak a diákok. „Partnernek tekintjük ebben a fiatal demokraták vezetőjét, Orbán Viktort, aki a rendszerváltásban részt vett. Arra kérjük, hogy most segítsen nekünk az oktatási rendszerváltásban. Amennyiben ezt megteszi, abban az esetben nem tartunk tüntetést. Amennyiben február 7-éig nem válaszol erre a felkérésre, és nem fogadja el a vitát, akkor február 23-án közös demonstrációt tartunk” – mondta Gyetvai Viktor, a diáktüntetés szervezője.

A Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt fórumon vitatkozik szombaton a magyar oktatási rendszerről. Az érdekképviseleteknek ezzel az a céljuk, hogy a választás előtt mindenki megismerhesse a pártok oktatáspolitikai elképzelését, mivel szerintük a magyar oktatási rendszer nagyon elavult, nem ad az életben használható tudást, ezért gyökeres változásra van szükség az oktatásban.

„El kell indulnia a jól moderált diskurzusnak a szülők körében, a diákok körében, a pedagógusok körében, hogy lássuk azt, hogy most hol tartunk, és amit tapasztalunk, az mivel van összefüggésben. Elavult pedagógiai kultúráról beszélünk, nagyon rossz oktatási struktúráról. Ki kell mondaniuk az egyes szereplőknek, hogy felismerik, a dolgok rosszak, meg kell érteniük, hogy miért rosszak, és el kell kezdeniük gondolkozni együtt azon, hogy hogyan lehet megoldani” – mondta Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform ügyvivője.

A fórumra meghívták a politikai pártokat is. A Fidesz és a KDNP már jelezte, hogy nem vesz részt rajta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!