2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Trumpi diskurzus: Orbán Viktor szerint fake newst gyárt a Hír TV

Hír TV

2018. március 10., szombat 12:13, frissítve: szombat 18:55

Donald Trump-i megoldást választott Orbán Viktor, hogy ne kelljen válaszolnia a kellemetlen kérdésekre. A miniszterelnököt Gödöllőn kérdezte volna a Hír TV egyebek mellett a vejét érintő csalásgyanús ügyekről és helyettese urizálásáról. A sajtófőnöke és a testőrei által védett kormányfő viszont válasz helyett inkább álhírterjesztőnek bélyegezte csatornánkat.

„The fake news are the enemy of the people”, vagyis az álhír a nép ellensége – ez az amerikai elnök elhíresült szófordulata. Donald Trump a fake news kifejezést a vele kritikus sajtóra alkalmazza, így kerülve meg a válaszadást. A magyar politikusok sem szeretik jobban a számukra kínos kérdéseket.

„Parancsoljon! Honnan jött? Az Indexnek nem válaszolok a kérdésére, nincs kedvem a Jobbik szólamai között részt vennem, én nem vagyok Simicska embere. Köszönöm, bármit mondtam eddig az Indexnek, mindig kifordították, úgyhogy tartsák meg maguknak a kérdésüket, köszönöm. Parancsoljon! Ugyanez vonatkozik a Lánchíd Rádióra, köszönöm. Ugyanez vonatkozik a Hír Televízióra. Van még valaki Simicskától?” – hárított Németh Szilárd.

A Fidesz alelnöke még a múlt héten kezdett válogatni az újságírók között, miután a hódmezővásárhelyi kudarc zavart okozott a kormánypárti kommunikációban.

Rétvári Bence most pénteken folytatta a sort. „Nem biztos, hogy el kell hinni, amit a Magyar Nemzet leír, hiszen sok esetben Simicska Lajos politikai eszközként használja a saját lapját, és természetesen álhírekkel teszi olykor-olykor tele” – mondta az államtitkár.

A szombaton Gödöllőre HÉV-vel érkező Orbán Viktor a sajtófőnöke és a testőrei által védve végül maga is a Donald Trump-i megoldást válaszolta, hogy kibújjon a kínos kérdések elől.

– Miniszterelnök úr, szabad egy kérdést?
– Hogyne!
– Megtisztelné a Hír TV-t pár válasszal?
– Fake newsnak nem nyilatkozom.

„Megkapta a válaszát, köszönjük szépen” – tette hozzá a sajtófőnök.

A miniszterelnököt a gödöllői végállomáson többek között kabinetminisztere, Rogán Antal várta. Az út végén Orbán Viktor a HÉV vezetőjének elismerte, hogy ráférne a pályára a felújítás.

A sajátjainak kommunikál a kormányfő

A Hír TV által megkérdezett médiaszakember szerint ez a fajta kommunikáció elsősorban a saját tábornak szól.

„Egyfelől ténylegesen valótlan tartalmú közlések jelennek meg és terjednek széles körben. Másrészt azok, akik érdekeltek az álhírek minél szélesebb körű terjedésében, ezzel párhuzamosan azt mondják a hagyományos, a normális, szakmai sztenderdek mentén működő médiáról, hogy az a fake news. Ami nem jelent mást, mint hogy ott olyan hírek jelennek meg, amelyek számukra kedvezőtlenek. Ez a Fidesz esetében olyan orgánumot jelent, amelyekkel egyébként sincs jóban, és ilyen módon kiiktatja a normális politikai kommunikáció lehetőségét” – magyarázta Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője.

A Fideszben van, aki nem elégszik meg a verbális elhárítással. A Hír TV stábjának útját testőrök állták el, amikor Boldog István fideszes képviselőtől akart kérdezni. A politikus végül nem válaszolt a kérdésekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!