2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több, munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasnál maradt el az emelés

Hír TV

2017. december 6., szerda 21:55, frissítve: szerda 22:48

Ez az a többlet, amelyet korábban kérvényeznie kellett azoknak az idős embereknek, akik munkavállalók maradtak nyugdíj után is.

Több, munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjas számolt be arról, hogy nem kapott nyugdíjemelést. Idén ugyanakkor már hivatalból állapította meg a központi nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv, mégis elmaradt a juttatás. A nyugdíjszakértő szerint részben a rendszer túlterheltsége miatt.

A munkába visszatérő nyugdíjasok kedvező foglalkoztatási feltételeit propagálta Kósa Lajos a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének alakuló ülésén.

„Létrehozunk egy olyan formát, amely annak a durván 2 millió nyugdíjasnak, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, lehetőséget ad arra, hogy ha van kedvük, térjenek vissza a munka világába, már nem alkalmazotti jogviszonyban, hanem társas vállalkozási jogviszonyban, mint a nyugdíjas szövetkezetek tagjaként” – fogalmazott Kósa.

Ám úgy tűnik, az államapparátus közben elfeledkezett azokról az idősekről, akik nyugdíj mellett már dolgoznak.

Csatári Béla hiába várja október óta a beígért nyugdíjemelést. A 68 éves férfi évek óta egy kis vállalkozást vezet. Azt mondja, bár nem vár jelentős többletet, de szerinte ami jár az jár.

„A törvényben az van előírva, hogy a munkaviszony melletti jövedelemmel bírók szeptemberben, az egyéb jövedelemmel bírók, október 31-ig megkapják az emelést. Ez nem történt meg” – mondta a nyugdíjas.

Hasonló ügyben hiába reklamált a Szilvásváradon élő Farkas Gusztáv is.

„November elején is beszéltem valakivel, hogy már kész és küldik, de feleségemnek csinálják, neki még nincs kész, be kellett mondani a tb-számot, a taj-számot, és azon keresztül nézte meg. Ma december 5-e van, sehol nem kaptam, és azt a választ kaptam tömören, hogy valószínű, hogy 2018 januárjában fogjuk megkapni. Akárhova fordultam a hivatalos szervekhez, nem reagáltak. Valahogy úgy néz ki, ez nem fontos” – fogalmazott.

Korábban kérni kellett a munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasoknak a kiegészítő emelést, ám ezt idén januártól automatikussá tették. A kötelező emelés az előző évben megkeresett éves bruttó kereset 1/12-ed részének a fél százaléka.

„Ha valaki egymillió forintot keresett havonta, ami nagyon ritka nyugdíj mellett, hogy ennyit keresett volna, ott 500 forint a növelés értéke, általában ez picike emelés, általában nem veszik észre nyugdíjasok, szerintem arra törekszik a nyugdíjhatóság, hogy ezt idejében mindenkinek megállapította, merthogy ennek meg kellett történnie október 31-ig legkésőbb, hiszen már a nyugdíjemelés, ez a kiegészítő, az már erre az emelt összegre kellett, hogy jöjjön, tehát ha ez a nyugdíjemelés nem történt meg, én a nyugdíjasokat arra biztatom, hogy reklamáljanak és kérjék a visszamenőleges emelést” – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

„Fontos kérdés, utána fogunk járni a cég..., azaz a cél az, hogy minden nyugdíjas nyugdíjának az értékét sikerüljön megvédeni, ezt is továbbítjuk” – mondta Dömötör Csaba.

Egyes szakértők szerint a nyugdíjemelés késése összefüggésben lehet a rendszer leterheltségével is. Novemberben ugyanis a hatóságoknak nemcsak a kötelező éves nyugdíjemelést, de a nyugdíjprémiumot is is utalniuk kellett, és megkezdődött az Erzsébet-utalványok postázása is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!