2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Több mint egymilliárdot parkoltat egy offshore számlán Szabó Zsolt

Hír TV

2018. március 23., péntek 14:56, frissítve: péntek 19:10

Egy Belize-i offshore számlán tart hatalmas összeget Szabó Zsolt fideszes képviselő – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt írja: a hatvani kormánypárti politikus és felesége egy 2013-ban alapított offshore közvetítő cég bankszámláján több mint 1,2 milliárd forintot parkoltat a közép-amerikai országban. A kormánypárti képviselő tagad és perrel fenyegetőzik.

Le fogjuk győzni az offshore-lovagok praktikáit, és az érdemtelen állami kifizetéseket – 2010-ben, a parlament májusi alakuló ülésén hirdetett harcot az offshore-lovagok ellen a miniszterelnök, de saját soraiban sem járt sikerrel.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy több mint 1,2 milliárd forint parkol Belize-ben annak az offshore cégnek a számláján, amelynek igazgatója a fideszes Szabó Zsolt. A kormánypárti politikus, aki az NFM államtitkára is, vagyonnyilatkozata alapján feleségével négy cégben is benne van, de ezeknek forgalma nem indokol ekkora bevételt. A Hír TV egy nyilvános adatbázisban megtalálható telefonszámon próbálta elérni Szabó Zsolt feleségét sikertelenül.

Pénteken mi nem dolgozunk, csak jövő héten hétfőn tetszik megfelelni, mert hétfő-kedd-szerda-csütörtökön dolgozunk – mondta a cég egyik alkalmazottja.

A Jobbik szerint az ügy bizonyítja, hogy a korrupció már Orbán Viktorig ér, Sneider Tamás, a párt alelnöke a mentelmi bizottsághoz fordul.

Ha a mentelmi bizottság ugyanarra az elképesztő jogellenes álláspontra helyezkedik, mint Semjén Zsolt esetében, hogy nem politikusként vadászott és ezért nem kell, hogy bent legyen a vagyonnyilatkozatában a hatalmas, évi ötmillió forintos ajándékozás, ha ők megint ugyanerre helyezkednek, akkor ők nagyon de nagyon készüljenek arra, hogy jogi elégtételt fogunk venni, és ez az igazi jogi elégtétel, mert van miért jogi elégtételt venni – reagált a politikus.

Az Együtt szerint az ügy arra világít rá, hogy a kormánypártok csak a szavak szintjén hirdették meg az offshore-lovagok elleni harcot.

Mégiscsak elfogadhatatlan, hogy milliárdos vagyonok vannak a Fidesz tagjainak alsó, tehát alsó szinten levő tagjainak is. Kíváncsi lennék, hogy mennyi pénzzel rendelkeznek a Fidesz felső vezetői eltitkolt számlákon – mondta a párt elnöke, Juhász Péter. 

Az MSZP szerint az ügy az elmúlt időszak korrupciós botrányaihoz kapcsolódik, Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője Szabó Zsolt azonnali lemondását követeli, és vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez.

Teljesen egyértelmű, hogy egy országgyűlési képviselőnek ilyenkor azonnali hatállyal le kell mondania a mandátumáról, erre föl is szólítom Szabó Zsoltot, le kell mondania államtitkári pozíciójáról, és vissza kell lépnie a képviselőjelöltségből. Távoznia kell a közéletből – véli Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető.

Gyurcsány Ferenc Orbán Viktortól követel válaszokat az ügyben.

Nincs kettős mérce – szokta mondani miniszterelnök, és oly sokszor mondta, hogy ez a fülünkbe égett. Így aztán nincsen más dolgunk, mint azt mondani, hogy követeljük a Fidesz elnökétől, Orbán Viktortól, valljon szint, tudott-e pártagtársa, Heves megyei erőse, elnöke, államtitkára rejtett vagyonáról, annak forrásáról, és szolgálta-e ez a Fidesz politikai érdekeit – mondta a DK elnöke. 

Hasonló ügybe bukott bele négy évvel ezelőtt Simon Gábor. Az MSZP volt elnökhelyetteséről 2014 februárjában derült ki, hogy 770 ezer eurót, 240 millió forintot parkoltat egy bécsi bankszámlán, amit vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel. A botrány hatására a politikus pártagságát felfüggesztették, és valamennyi tisztségéről is le kellett mondania. Az LMP Simon Gábor ügyéhez hasonlítja a Szabó Zsolt körül kirobbant botrányt.

Az LMP úgy látja, hogy ez az ügy a Fidesz–KDNP Simon Gábor-ügye. Orbán Viktor 2010-ben úgy kezdte a kormányzását, hogy ki fogja söpörni az offshore-lovagokat, látjuk, hogy ez mire vezetett. Ott vannak az offshore-lovagok a kormányban. Egészen elképesztő, hogy valaki milliárdos vagyont titkol el és tart offshore számlákon, az a minimum, hogy ennek az államtitkárnak le kell mondania, távoznia kell a közéletből, és utána különböző eljárások alá kell vonni, hogy honnan van ez a pénz, miért titkolta el – nyilatkozta a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté. 

Szabó Zsolt a Facebookon tagad és perrel fenyeget. Azt írta, hogy sem neki, sem feleségének nincs köze a hatvani címre bejelentett offshore céghez.

– Ez az aljas összes összeesküvés, ez aljas hazugság. Kérem, olvassák el a Facebookon, mit tüntettem fel, mit írtam fel. Egyszerűen felháborító számomra, hogy Simicska és a pártja mit el tud követni, és már semmi sem szent neki.

– Tehát akkor ön cáfolja ezeket a vádakat?

– Mindent elmondtam. Mindenre, amire innentől rákérdez, az hazugság.

Lázár János kancelláriaminiszter egyébként korábban nyíltan támadta Szabót, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára ugyanis köztudottan rosszban van Hatvan polgármesterével, amiért Szabó Zsolt blokkolta a város uniós települési támogatását. A közép-amerikai Belize neve egy korábbi ügyben vált ismertté, itt bujkált sokáig Bróker Marcsi is, a karcagi álbrókert 2016 végén hozták vissza Magyarországra.

A Magyar Nemzet cikke alapján Szabó Zsolt offshore számlán tartott pénze miatt költségvetési csalás gyanújával tett feljelentést az erre szakosodott Tényi István. A volt Fidesz tag több, a kormánypártot kínosan érintő ügyben fordult a hatóságokhoz, a többi között a Pharaon-ügyben is. A kormánypárt tavaly áprilisában ezért indoklás miatt kizárta soraiból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!