2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Tállai: Az árképzésért a Mol a felelős

Hír TV

2017. november 13., hétfő 14:50, frissítve: hétfő 17:27

Rászólt a Molra Tállai András, mert sokallta az üzemanyagok árát Mezőkövesden. Az adóügyi államtitkár Facebook-oldalán írt arról szombaton, hogy többen is megkeresték a magas üzemanyagárak miatt. Az államtitkári egyeztetés után a forgalmazó a benzin árát 11 forinttal, a dízelét pedig 5 forinttal csökkentette. Az államtitkár a Hír TV-nek csak annyit mondott, hogy az árképzésért továbbra is a Mol a felelős.

Novembertől olcsóbban tankolhatnak a Mezőkövesdiek – erről a hétvégén a Facebook-oldalán számolt be Tállai András. Az adóhatóság elnöke arról írt, hogy földijei közül sokan panaszkodtak nála a magas üzemanyagár miatt, ezért megállapodott a Mollal, abban, hogy a benzin árát 11, a gázolajét 5 forinttal csökkentse.

Volt olyan kormánypárti képviselő, aki szerint minden választókörzetben hasonló lépést kellene tenni a képviselőknek.

„Elgondolkodtam rajta. Tállai államtitkár úr Mezőkövesdnek a megválasztott országgyűlési képviselője, mint mindannyiunknak, a saját térségünkben mindent meg kell tenni a térség fellendítése érdekében. Ez ott egy fontos szempont volt. Ha nekem lesz ilyen lehetőségem, biztos, hogy én is meg fogom ragadni” – mondta Pócs János.

„Ilyen beavatkozásra semmilyen joga nincs Tállai úrnak” – a Hír TV által megkérdezett gazdasági elemző szerint több kérdést felvet a lépés.

„Sem NAV-elnökként, sem Mezőkövesd polgáraként vagy korábban mondjuk önkormányzati vezetőjeként, semelyik funkciójában ilyen típusú beavatkozást nem tehet. És nagyon-nagyon meglepne engem őszintén szólva az, hogyha ez az adott cég, nagy energiacég engedélyével történt volna. Ne felejtsük, hogy ezek a benzinkutak, ezek franchise tulajdonban vannak. Tehát valójában nem, az adott esetben a nagy magyar cég a tényleges döntéshozó ebben a dologban, hanem az az emberke, egyébként nem szegény ember, de azért az a gazdag ember, aki működteti azt a bizonyos kutat vagy kutakat, és őrájuk bizony könnyebb azért erőt gyakorolni” – véli Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint egyszerű kampányfogásról van szó.

„Politikai kampányidőszakban egy kis benzinárcsökkentés lokálisan, körzetre szabottan, az újraválasztás egyik sikerreceptje. Nos, ez nagyon egészségtelen normálisan működő piacgazdaságokban, ahol egyenlő esélyek és teljesítmények alapján lehet érvényesülni, ez nem fordulhatna elő” – nyilatkozta Liget Miklós, a szervezet jogi igazgatója.

Az ellenzéki pártok szerint a politikus visszaélt a hatalmával.

„A kommunizmus idején is elképzelhetetlen lett volna, hogy egy főelvtárs odaszóljon valahova, hogy egy benzinkútnál olcsóbb legyen az üzemanyag ára. Ez, én úgy gondolom, hogy akár a büntetőjogi kategóriát is felveti: hogy visszaélt az államtitkár úr valamilyen hatalommal, esetleg egy magáncég felé, amibe a magáncégekbe természetesen van egy kisebbségi állami tulajdon is, de nem a többségi. Egyrészt. Meg hogyha még többségi volna, akkor sem hiszem, hogy visszaélhetne ezzel” – mondta a jobbikos Schneider Tamás.

A Demokratikus Koalíció szerint felesleges a Polt Péter vezette főügyészségnél feljelentést tenni, inkább az Európai Bizottságnál tesznek bejelentést, mert szerintük a NAV-elnök eljárása piactorzító. Az LMP viszont a vádhatósághoz fordul.

„Egy országgyűlési képviselő esetében is rendkívül aggályos lenne ez a magatartás és egy ilyen fellépés, de a NAV elnökétől pedig különösen aggasztó, hiszen ebben a helyzetben joggal merül föl a gyanú, hogy Tállai András a hivatali hatalmával visszaélve érte el ezt a célját, éppen ezért az LMP feljelentést tesz Tállai András ellen, mert hivatali helyzetével úgy látjuk, hogy visszaélt” – közölte a zöldpárt országgyűlési képviselője, Demeter Márta.

A NAV elnöke a Parlamentben a Hír TV-nek annyit mondott, hogy ő is kíváncsi lenne, miért magasabb az ő választókörzetében az üzemanyagok ára.

– Nem csak Mezőkövesden gondolom, majd ezt megmondja a Mol.

– Értem.

– Kérdezze a Molt.

– De ők nem akartak nyilatkozni…

– Ne engem háborgasson azért, mert az én választókörzetben 30-40 forinttal magasabb az üzemanyag ára.

– És miért volt ez?

– Ezt kérdeztem meg én is, ők sem tudják.

Az egyik vezető amerikai gazdasági lap, a Bloomberg hírportálja címlapon számolt be Tállai András árcsökkentő akciójáról. Azt írták: a történtek bizonyítják, hogy Magyarországon általános a politikai haszonszerzésből történő beavatkozás a gazdasági folyamatokba. Szerintük ezek vezetnek oda, hogy az ország versenyképessége gyengébb, mint Ugandáé. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!