2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szigetváron is független jelöltet támogatnak az ellenzéki pártok

2018. január 17., szerda 21:10, frissítve: szerda 19:37

Mellár Tamás után Szigetváron is visszaléptette az MSZP saját jelöltjét egy független jelölt javára. A Szigetvár központú Baranya megyei 4. számú választókerületben Vass Péter jelenlegi szigetvári polgármestert támogatják, aki a múlt héten jelentette be, hogy indul a körzet képviselői székéért.

Vass Péter civilben állatorvosként dolgozik, 2014-ben függetlenként nyert az önkormányzati választáson, megelőzve a Fidesz jelöltjét. Ekkor indulását az MSZP, a DK és az LMP is támogatta, a Jobbik, a Fidesz és egy helyi civil szervezet indított ellene jelöltet.

Baranya megyében egy másik választókerületben is visszalépnek ellenzékiek a független jelölt javára. Pécsett az MSZP Mellár Tamás közgazdászt támogatja, aki az LMP-t és a Jobbikot is arra kérte, támogassák az indulását.

„Viktor! Vedd már észre! Ezek maffiózók!”

„Hosszú folyamat eredményeként döntöttem el, hogy indulok független képviselőjelöltként. A múlt héten tettem közzé az indulásomat, és támogatást kértem pártoktól és a szigetvári civil szervezetektől” – mondta Vass Péter a Hír TV-nek. A polgármester elmondása szerint a közelmúltban többen kérték telefonon, ímélben vagy állatorvosi praxisában, hogy jelöltesse magát képviselőnek. Mint mondta, magánszemélyek biztatták az indulásra, pártoktól előzetesen nem kapott felkérést.

Vass Péter úgy fogalmazott, reméli, hogy idén is sikerül megállapodni a DK-val és az LMP-vel, hogy ne indítsanak ellene jelöltet, szerinte ebben az esetben reális esélye van a győzelemre. Rajta kívül biztosan rajthoz áll a szigetvári választáson Nagy Csaba, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, azaz nem indul újra a jelenlegi fideszes képviselő, Tiffán Zsolt.

Tiffán és a kormánypárt vezetésének kapcsolata már 2015-ben megromlott, amikor a Baranya megyei ügyekben meghatározó Fidesz-tagokat maffiózóknak nevezte. „Amúgy tudjuk, kik osztják az észt a megyében közülünk. Összesen két emberről van szó… Pedig nem egy pártban vannak, mégis ők osztják le a lóvét… Ha kell, a sajátjaikra törnek, csak azért, hogy mások semmit se tehessenek (Viktor! Vedd már észre!!! Ezek maffiózók!!!!)” – írta a Facebook-oldalán, ezt követően le kellett mondania megyei elnöki posztjáról. Utódja Nagy Csaba lett mind megyei elnökként, mind képviselőjelöltként.

A DK és az LMP támogatását is várja

Vass Péter kérdésünkre elmondta: Tiffán Zsolttal, a kormánnyal és a parlamenttel eddig nem volt súlyos konfliktusa, nem okozott komoly forráskiesést az, hogy „elvették” a várost a Fidesztől. „A nagyobb cél, Szigetvár érdekében együtt lehetett velük dolgozni” – jelentette ki. Vass Pétert ellenzéki körökből is kritizálták, amiért jó kapcsolatot próbált kialakítani a Fidesszel is, például akkor, amikor egy ünnepségen kezet fogott Áder Jánossal, illetve amikor menesztette a város főépítészét, amiért fasisztának nevezte Orbán Viktort.

A településvezető kérdésünkre úgy fogalmazott, számára a legfontosabb, hogy biztosítsa Szigetvárnak az állami támogatásokat, és ezért nem tett olyat, ami az elvei ellen lenne. Az elmúlt három évben Szigetvár 6,3 milliárd forint állami normatívát kapott, amivel Vass Péter elmondása szerint elégedett, bár hozzátette: a korábbi, fideszes polgármester jókora adósságot hagyott rájuk.

Az LMP Angyal Károlyt jelentette be jelöltként, egyelőre nem tudni, visszalép-e Vass javára. Az Együtt, a Párbeszéd és a DK várhatóan nem indít saját jelöltet: Karácsony Gergely pártja már jelezte, hogy a szigetvári polgármestert támogatják, az Együtt-tel és a DK-val pedig elindult az egyeztetés. Várhatóan tehát a független, a fideszes és a jobbikos jelölt között fog eldőlni a választás. A külön LMP-s jelölt indulása kérdéses, mivel a párt a 2014-es polgármester-választáson hiteles jelöltnek találta Vass Pétet, legalábbis nem indított ellene senkit.

A legutóbbi országgyűlési választáson a Fidesz jelöltje 44 százalékkal nyert a baranyai 4. számú választókerületben. A második az MSZP és a kisebb baloldali pártok jelöltje lett 27 százalékkal, és 20 százalékot kapott a Jobbik jelöltje, Vida Dezső is. Ez alapján Vass Péter dolgát megnehezítheti, ha a nemzeti párt is elindítja saját jelöltjét, és a Jobbik vagy a Fidesz szavazói nem mozdulnak el a független jelölt felé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!