2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sajdik

Következik:

Vezércikk 04:00

Szélsőjobbos vezér vagy kaméleon? Eltérnek a vélemények Orbánról

Hír TV

2018. április 11., szerda 22:53

A szélsőjobboldali magyar vezér nem mozdul, Európa aggódhat. Így tudósít a Time magazin a Fidesz-győzelemről. Emlékeztetnek, Orbán tette márkanévvé az illiberális demokráciát, a civil társadalom és a független gondolkodók elleni támadás politikájának az alapja. A saját szavazóit is ezzel tudja rettegésben tartani, akik elhiszik, hogy Orbán nem mondvacsinált ellenség ellen harcol. Közben a magyar kormánypárt a háttérben az uniós pénzeket csapolja, és az oroszok útját egyengeti az EU-ban.

Orbán Viktor zsenialitása, hogy úgy tudja migránsokkal riogatni a magyarokat, hogy egy migráns sincs sehol. Az amerikai közszolgálati rádió emlékeztetett, a Magyarországra érkezett migránsok a zűrös hátterű letelepedési kötvényeket vették igénybe, amelyek révén Fidesz-vezetők gazdagodtak. A választók félelemben tartásának eszköze az állami irányítású média és a függetlenek elleni támadások.

Óvatosan a kaméleonokkal – így ír Orbán Viktorról és a szerb Alexander Vucsicsról a Guardian. Szerintük mindkét vezető a látszat kedvéért tart be néhány európai jogszabályt, mivel ez pénzügyi érdekük. Máskülönben az ellenzék és a független sajtó felszámolásán dolgoznak, és a populizmusuk alapja a diktatúrákat megszégyenítő propaganda.

A bajor konzervatívok egyik vezetője szerint irritáló, hogy Orbán Viktor választási győzelmét támadják Németországban. Alexander Dobrintet a Frankfurter Allgemeine Zeitung idézi. Szerinte a magyar miniszterelnök is hozzájárult, hogy a menekültválság idején az európai határokon betartották a jogszabályokat. A lap emlékeztet, hogy Dobrint a bajorországi újraválasztásért küzd, mert az utóbbi években egyre népszerűtlenebb. Nyilatkozataival pedig a Fidesz mintájára az Alternatíva Németországnak párttól próbál szélsőséges szavazókat elcsábítani.

Magyarország átalakítása gyorsan halad tovább – ezzel a címmel írt a Magyar Nemzet bezárásáról a Die Presse. Az osztrák lap kiemeli, hogy a Magyar Nemzet korrupciós botrányokat leplezett le, és az ellenzék bástyája volt a kampányban. Hozzáteszik: az elmúlt években eltűntek az állami hirdetések a lapból. Ráadásul Orbán Viktor már a kampányban bosszúval fenyegette az ellenfeleit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!