2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ az Államkincstár működésében

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 12:40, frissítve: csütörtök 17:04

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az állami számvevőszék a Magyar Államkincstár 2013 és 2015 közötti működésében - az ÁSZ jelentése szerint gond volt a bérszámfejtéssel, az informatikai adatok védelmével, és a kincstári vezetők elszámoltatásával is - feljelentést mégsem tesznek, és személyi következménye sem lesz az ügynek.

Ellenőrök ellenőrzése - ez annak a programnak a neve, amelyben az Állami Számvevőszék a Magyar Államkincstár működését vizsgálta. A kincstár olyan, mint egy bank, azzal a megkötéssel, hogy szinte kizárólag állami hivatalok vezetnek nála számlát. A kincstár intézi - egyebek mellett - a minisztériumok vagy az egészségbiztosító pénzügyeit. A feladatból adódik, hogy a közpénzek szabályszerű elköltéséért is felel.

A Magyar Államkincstár vezetői és irányítási rendszere 2013 és 2015 között nem biztosította az átláthatóságot. A kincstár vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, míg a pénzügyi gazdálkodás a jogszabályi eljárásoknak megfelelően történt. A kincstár az egyes informatikai rendszerek bevezetésével és alkalmazásával összefüggő feladatait nem látta el szabályszerűen - közölte Holman Magdolna, ÁSZ-főtitkár.

2013 és 2015 között hárman vezették a kincstárat. Közülük Dancsó József maradt legtovább a hivatalában. Az egykori fideszes képviselőt 2014 februárjában nevezte ki a kincstárat irányító nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály. Az elnöki székből tavaly októberben kellett felállnia. Bukása összefügghet a feltárt szabálytalanságokkal.

Olyan szempontból megválaszolták, hogy ugye, a korábbi elnököt leváltották 2017 őszén kincstári elnöki pozíciójából - mondta az Állami Számvevőszék szóvivője, Horváth Bálint.

A Hír TV megkérdezte azt is a számvevőszék illetékeseitől, hogy tettek-e feljelentést, miután végeztek a kincstár ellenőrzésével.

Súlyos hiányosságokat és kockázatokat tártunk fel, de ennek ellenére külső hatóság megkeresése nem volt indokolt - közölte Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Dancsó József nem maradt munka nélkül. Az egyik állami banknál, az Eximnél kreáltak neki egy operációs vezérigazgató-helyettesi posztot, amelyet februártól tölt be. Havi fizetése bruttó 4,6 millió forint. Bekerült a bank igazgatóságába is, amiért további 690 ezer forint jár neki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!