2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Stop, Soros!: az állami szervek dolgozóit nem érintik a szankciók

Hír TV

2018. január 20., szombat 12:02, frissítve: szerda 19:35

Új év, újabb sorosozós tévéreklám született. A kormány hirdetései azután jelentek meg, hogy a köztársasági elnök kitűzte a választás időpontját, majd a kormány bevándorlásellenes törvénycsomag előkészítésébe kezdett. A szabályozás – önbevallás alapján – listázná az illegális migrációt támogató szervezeteket, a külföldi támogatásuk után illeték fizetésére kötelezné őket, munkatársaikat pedig akár ki is tilthatnák az országból. A kormány ötlete ellen több civil szervezet is tiltakozik.

„Az kiabál, akinek a háza ég” – a fideszes Budai Gyula szerint a törvény csak azokra a szervezetekre vonatkozik, amelyek segítik az illegális migrációt. Igaz, a törvénytervezet szövege még nem végleges. 

„A puding próbája az evés. Vitázni arról, hogy a jogszabály megfelel-e az európai uniós előírásoknak, megfelel-e az alkotmányosságnak, akkor lehet, amikor a parlament a törvénycsomagot elfogadta” – emelte ki Budai.

 

A fenti képet a Migration Aid tette közzé az interneten a kormány legújabb törvénytervezete kapcsán, amelyet a menekülteket segítő civil szervezet egy cirkuszi mutatványhoz hasonlított. Álláspontja szerint jelenleg csak a kormány képes érdemben befolyásolni a migrációt. A törvény – szerinte – rá nem is vonatkozna.

„A Migration Aid egy néhány tucat lelkes anyuka és egyetemista által működtetett szervezet, amely évi 10-20 millió forintból gazdálkodik. Ehhez képest velünk szemben áll egy gépezet, amely csettintésre tol jobbról balra milliárd forintokat. Nehogy bárki komolyan elhiggye azt, hogy mi bármi olyasmit tudunk tenni ebben az országban, ami ellentétes azzal, amit a kormány szeretne” – jelentette ki Siewert András operatív igazgató.

Állami intézmények – köztük több hivatal és oktatási intézmény – továbbra is pályázhatnak európai uniós forrásra, amelyet menekültek segítésére fordíthatnak. Azt ígérik: az állami szervezeteket és dolgozóikat a bevándorlásellenes törvénycsomag nem szankcionálja majd. 

A törvénycsomagról leghamarabb februárban tárgyalhat az Országgyűlés. 

Együtt: Vonják vissza a válsághelyzetet!

Közben az Együtt azt követeli a kormánytól, vonja vissza a 2016 márciusában a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzetet, mert semmi szükség rá. Pataki Márton a rendőrség honlapjáról szerzett legfrissebb adatokkal támasztotta alá mondandóját. Az utolsó kimutatás szerint harminc nap alatt összesen 25-en próbálták illegálisan átlépni a magyar határt. Pataki Márton fölszólította a kormányt, hogy a rendőröket és a katonákat vezényelje vissza eredeti helyükre, valódi feladataikhoz.

„A belügyminiszter tájékoztatása szerint az illegális migráció által okozott helyzet kezelése 2015-ben 84 milliárd, 2016-ban 75 milliárd, 2017-ben 200 milliárdba került. Elképesztő, hogy míg az illegális határátlépők eltűntek, addig a költségvetési kiadások egy merev emelkedésbe estek át, és 2018-ra csak a belügy és a honvédelmi minisztérium költségvetésébe 75 milliárd forintot terveztek be a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére” – jelentette ki az Együtt elnökségi tagja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!