2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Sokan kapnak létminimum alatti nyugdíjat, politikai akarat kell a változáshoz

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 20:37, frissítve: csütörtök 20:45

Több mint félmillió ember kap 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat - derül ki az Államkincstár adataiból, amit egy portál kért ki. Több mint 3 ezer idős ember esetében még a 25 ezer forintot sem éri el ez az összeg. A szakszervezet szerint politikai akarat kell a probléma megoldásához.

Katalin 37 évet dolgozott fodrászként, ma a magyar nyugdíjasok mindennapjait éli, havonta 67 ezer forintból.

- Megélünk úgy, ahogy megélünk, hanem engem az bánt, hogy vannak ezek a kiegészítések, százalékok évente, hogy aki 500 ezret keres az ötszörösét kapja, mint én.

- Mennyit kapott kiegészítést tavaly?

- Kétezer valamennyit..

- Kettő ezret?

- Kettőezer, szóval nem viszik túlzásba.

Majdnem kétmillió embernek utal a magyar államkincstár nyugdíjat. A Pénzcentrum közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy az érintettek harmadának havonta 50 és 100 ezer forint közötti összeg jut és ők a szerencsések közé tartoznak.

„Hatvankilenc ember az, aki most 28500 forintos nyugdíjminimumban részesül és 3267-en vannak, akik ennyit sem kapnak, ők 25 ezer forint alatti öregségi nyugdíjban részesülnek” – ismertette Veres Dóra, a Pénzcentrum újságírója.

A nyugdíjminimum összege 10 éve változatlan, és nincs olyan érdekegyeztető fórum ahová a panaszokkal fordulni lehetne - mondja a Hír TV-nek a nyugdíjasok egyik legnagyobb érdekérvényesítő szervezetének elnöke.

„A kormányzati kommunikáció azt hangoztatja mindenfelé, hogy a kormányzat a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzését vállalja és ezt mint feltétlen értéket kommunikálja, én nem tudom hogy Rózsi néni és Pista bácsi elégedett-e ezzel az ígérettel, annak fényében ha tavaly, tavalyelőtt sem jött ki a nyugdíjából és a kormányzat azt ígéri, hogy ezt megőrzik számára, jó-e ez az ígéret neki” – mondta  Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

A LIGA Nyugdíjas Bizottságának vezetője, Bálint Zoltán szerint jobban kellene gazdálkodni a befizetett nyugdíjjárulékokkal és akkor nem terjedne az a hibás nézet, hogy a fiataloknak kell fizetniük az idősek ellátását. 

- Az a nyugdíjas, aki most jelenleg várja a nyugdíját minden hónapban az az aktív munkás évei alatt ezt az összeget befizette.

- Mi van azokkal, akik most 28500 forintot kapnak?

- Botrány, ez közbotrány. Amikor itt a létminimum összege ennek a sokszorosa és ilyent egyáltalán valaki el mer dönteni, hogy ennyi legyen, ez közbotrány.

Az öregségi nyugdíj melletti foglalkoztatottak támogatása évente mintegy 45 milliárd forintba kerülhet, miközben elöregedik a magyar társadalom. A rendszerváltás óta pedig 5 évvel nőtt az átlagéletkor, ami ma meghaladja a 42 évet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!