2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Tiborczék nem vállaltak túl sokat a 700 milliós szerződésben

Hír TV

2018. február 28., szerda 12:50, frissítve: szerda 17:13

Szokatlanul kedvező feltételekkel kötött szerződést Hódmezővásárhely az Eliosszal, még Lázár János polgármestersége idején – ez derül ki a nyilvánosságra került iratokból, valamint az OLAF által, a városnak küldött levélből, amely szintén most jelent meg a sajtóban. Márki-Zay Péter szerint, bár eddig is voltak elérhető részei az Eliossal kapcsolatos iratoknak, most már minden nyilvános.

„Hajrá, nyugodtan túrjon a városházán! Én 2012 óta nem vagyok polgármester, az utánam jövő, polgármester Almási István meghalt. Szerintem Almási István sem bánja onnan föntről, ha túrják a papírjait. Én meg aztán végképp nem bánom. Nyugodtan, hajrá! Még Rapcsák Andrást is huszonhét évre visszamenőleg át lehet világítani, hajrá! Mindent bele!” – így biztatta a városháza ügyeinek átvilágítására Lázár János a frissen megválasztott polgármestert hét elején.

Márki-Zay Péter egyik legfőbb ígérete volt az Elios-adatok nyilvánosságra hozatala. A város honlapján kedden tették közzé a pályázati kiírást és a szerződéseket. „Nagyon örülök neki, hogy a transzparencia és az átláthatóság megjelent a város működésében. Nagyon fontos számomra a nyilvánosság, a kampányban is ezt ígértem. A kampányban mi minden nyilvános vitára kiálltunk, és ott is minden a nyilvánosság előtt zajlott, polgármesterként is megígérem, hogy ezt a gyakorlatot fogom követni” – nyilatkozta Hódmezővásárhely vasárnap megválasztott polgármestere.

A szerződések alapján a város meglehetősen nagyvonalú volt a miniszterelnök vejének cégével. Az iratokban ugyanis nem szerepelt, hogy a több mint 720 millió forintért pontosan hány lámpát kell majd lecserélniük, ahogy az sem, milyen teljesítményű fényforrásokat kellene felszerelnie az Eliosnak. Ezeket az iratokat az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálta, megállapításait levélben küldte el a városnak. A dokumentumot szerdán az Átlátszó nevű portál tette közzé, miután megkapta őket az új városvezetéstől.

„Az Elios úgy nyerte meg a vásárhelyi közebszerzést, hogy előtte semmilyen referenciája nem volt ilyen munkára. Néhány hónappal a beruházás előtt alapították a céget, tehát anyagilag sem volt abban a helyzetben, hogy ezt a munkát el tudja végezni. Éppen ezért alvállalkozókat kért fel a munkára, ami a Tungsram(–Schréder – szerk. megj.) lett, amelyik szintén indult” – nyilatkozta Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

Hiába kérték?

A város jegyzője szerint ők az OLAF teljes jelentését szerették volna megkapni.

„Annak ellenére, hogy kértük, hogy küldjék meg a jelentésüket, még csak nem is méltattak válaszra bennünket. Kaptunk egy nyolc pontból álló ténymegállítást, amelybe a közbeszerzés kiírásának dátuma, a szerződéskötés, a pályázók felsorolása volt. Kértük az OLAF-ot, hogy szíveskedjenek egy példányt a részünkre is megküldeni, amennyiben érintettek vagyunk, de a mai napig nem kaptunk tőlük semmit” – nyilatkozta Korsós Ágnes jegyző.

A hódmezővásárhelyi közbeszerzés azért volt fontos, mert ez szolgált mintaként a későbbi tendereken, az Elios így tudott referenciát felmutatni a lámpatestek cseréjére.

Komoly gondok vannak

Tízszer annyi baj van a közvilágítással Hajdúböszörményben, mióta az Elios lecserélte a lámpákat – állítja a Civishír.hu. A portál szerint már a fideszes városvezetés is elismerte, hogy komoly baj van a város közvilágításával. Tavaly ősz végén, még jóval az OLAF-jelentés nyilvánosságra kerülése előtt tette szóvá a közgyűlésben egy helyi jobbikos képviselő, hogy a városi cégek késve reagálnak a lakossági panaszokra. Az alpolgármester az ülésen azzal folytatta, hogy 200-250 lámpatest romlik el évente – tízszer annyi, mint a korábbi halogén izzók esetében. A város januárban kénytelen volt 2,8 millió forintért, saját pénzből tartalék lámpatesteket beszerezni, hogy lerövidítse a hibaelhárítások idejét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!