2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Razziával tüntetnék el a nem tetsző plakátokat

2017. augusztus 8., kedd 19:54

Országos plakátrazziára utasította a kormányhivatalokat Lázár János. A hivatali dolgozóknak országszerte haladéktalanul meg kell kezdeniük a reklámfelületek listázását, majd fényképekkel illusztrált jelentést kell készíteniük azokról. A keddtől hatályos rendelkezés szerint a plakáttörvénybe ütköző módon kihelyezett reklámokat akár rendőri segítséggel is azonnal el kell majd távolítani. A Jobbik szerint a döntés alkotmányellenes, az MSZP pedig az illiberális állam kiépítésének újabb lépcsőfokát látja a döntésben.

Európával az európai bérekért – üzenik az új plakátok a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégek hirdetési felületein. A béruniót népszerűsítő plakátok a kormány leváltásáról szóló hirdetések helyére kerültek. Mindkét plakát magánmegbízásból került az utcákra, így rájuk nem vonatkozik a júniusban megszigorított plakáttörvény. A jogszabály csak a központi költségvetésből támogatott szervezetek, köztük a pártok és pártalapítványok kampányait drágította és nehezítette meg, az üzleti vagy magántőkéből finanszírozott hirdetéseket az új szabályok nem kötik.

A Miniszterelnökség vezetője a plakáttörvény szigorú végrehajtására utasította a kormányhivatalokat. A hivatalokat irányító kormánymegbízottaknak belső munkacsoportot kell létrehozniuk az adott megyében található reklámhordozók haladéktalan felmérésére és listázására. A plakátok összeírásához állami tisztviselőket irányíthatnak át ideiglenesen. A törvénysértő hirdetéseket a kormányhivataloknak a rendőrség közreműködésével le kell szedniük – mégpedig a hirdetési cég költségére. 

„Véleményem szerint ez egy újabb politikai lépés, meg fogjuk látni, hogy mire vezet. De önmagában az, hogy kiküldhetik a kormányhivatalt, ez alaptörvény-ellenes” – vélte a jobbikos Staudt Gábor.

A bérunió a Jobbik kezdeményezése, az ellenzéki párt az Európai Unió alapszerződésében rögzítené, hogy ugyanazért a munkáért ugyanannyit kell fizetni Kelet-Európában, mint a gazdagabb nyugati tagállamokban. A Jobbik tagadja, hogy magánmegrendelő mögé rejtőzve folytat politikai kampányt. 

Az MSZP-nek meggyőződése, hogy a Jobbik játssza ki a plakáttörvényt. „Ez a plakátkampány nem jöhetett volna létre a Jobbik nélkül. Azért nincsen név és feladó ezeken a plakátokon, mert a Fidesz ocsmány módon a plakátpiacba is beletenyerelve politikai okokból, az illiberalizmusát kiterjesztette a plakátpiacra is” – mondta a párt EP-képviselője, Ujhelyi István.

A kormányhivatal lakossági bejelentésre is kiszállhat egy-egy plakáthoz. „Két fontos momentum van: melyik cégnek a helyén kerültek kitételre ezek a plakátok? Az egy nagyon jó kiindulópont. Nem kívánok megnevezni senkit ebben a kérdéskörben. Illetőleg: miből finanszírozták?” – tette fel a kérdést a fideszes Budai Gyula.

A plakáttörvényt az ellenzék az Alkotmánybíróság elé vitte arra hivatkozva, hogy a pártok gazdálkodását kétharmados törvény szabályozza, a pártok kampányait korlátozó plakáttörvényt viszont egyszerű többséggel fogadta el a Fidesz és a KDNP.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!